Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Goudwinning in Kabalebo

COMMENTAAR: Goudwinning in Kabalebo

21/09/2019 12:00

COMMENTAAR: Goudwinning in Kabalebo

 

DE PRESIDENT HEEFT aan de mensen in het Kabalebogebied fiat gegeven om aan goudwinning te doen. De groep die al lange tijd aan het lobbyen is om op deze manier te voorzien in haar eigen onderhoud voelt zich daardoor gesterkt en wil eerder vandaag dan morgen aan de slag.

Het is de vraag of de president wel weet waaraan hij als hoogste man in het land toestemming voor heeft gegeven. Hoewel Bouterse wel enkele restricties aangaf, is onze ervaring met goudwinning dat het handhaven van wet- en regelgeving in de goudvelden een groot probleem is voor de overheid.

Bouterse hoeft alleen nog maar de laatste ontwikkelingen in de concessie van Rosebel in ogenschouw te nemen en hij kan daaruit destilleren dat het absoluut geen goed idee is om aan goudwinning te beginnen in het gebied. Hij beweert weliswaar dat het winnen van goud in de rivier minder schade berokkent aan het milieu dan goud winnen aan land, maar de sociale effecten moeten niet onderschat worden.

Zo is in de kwestie Rosebel bewezen dat goudkoorts een lastig fenomeen is. Indien de skalian, waarvan Bouterse opmerkelijk genoeg zelf voorstelde dat die komt, succes heeft zal de vraag zijn hoe andere gelukzoekers uit het gebied geweerd zullen worden. De Commissie Ordening Goudsector Suriname is er nergens in geslaagd succesvol op te treden tegen de enorme aantrekkingskracht die uitgevoerd wordt op gelukzoekers die ook een graantje willen meepikken.

Een bijkomend risico is dat het Kabalebogebied het schone water levert voor de rijstbouw. Dat zou onder geen beding in gevaar gebracht mogen worden. Verder is het gebied bijzonder rijk aan flora en fauna wat nu al menig toerist trekt.

Een van de voorstanders van de goudwinning heeft zelf aangegeven dat het goud op zal raken en dat geld, verdiend door de goudwinning, gestopt zal worden in de aanschaf van machines. Waarom zorgt de regering er niet voor dat er een fonds wordt opgezet om de voornamelijk inheemse bewoners van het gebied direct te helpen aan landbouw. Op die manier wordt een duurzame hulpbron aangeboord en lopen de mensen niet de risico's die gepaard gaan met goudwinning.

Bovendien ligt in het Boven-Coppenamegebied dat niet zo ver is van Kabalebo het Centraal Suriname Natuurreservaat dat door de Unesco erkend is als werelderfgoed. Het water dat daar stroomt is het meest schone in het land. Kortom: goudwinning in het Kabalebogebied kan ons land meer slecht dan goed doen. Het is de vraag waarom een president die zegt het goed te menen met het volk zulks zou toestaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina