Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Veiligheid patiënten gebaat bij meer openheid'

'Speak up for patient safety' ook in Suriname

19/09/2019 05:57 - Jason Pinas

Verschillende instellingen hebben presentaties verzorgd die zullen worden bestudeerd door het ministerie van Volksgezondheid.

Verschillende instellingen hebben presentaties verzorgd die zullen worden bestudeerd door het ministerie van Volksgezondheid. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Gezondheidswerkers en patiënten moeten te allen tijde de mogelijkheid hebben om fouten door te geven die gemaakt worden tijdens het genezingsproces. Dit moeten zij kunnen doen zonder daarop te worden afgerekend vanuit rancune door wie dan ook. Alleen dan kan de veiligheid van de patiënt een hoger niveau bereiken.

Dat kwam dinsdag naar voren tijdens een sessie in verband met de eerste patiëntenveiligheidsdag in het Lalla Rookh-gebouw. De dag is dit jaar in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en zal steeds op 17 september worden herdacht.

Het doel is om via communicatie een betere kwaliteit in de zorg te bieden, omdat uit onderzoek is gebleken dat ongeveer zeven miljoen mensen wereldwijd lijden aan chirurgische complicaties. Eén miljoen sterft tijdens of kort na de operatie.

Het thema dit jaar was 'Speak up for patient safety'. "De mensen moeten gaan praten. Er moet een stuk open communicatie zijn en er moet een veilige cultuur worden gecreëerd zodat zowel de patiënten als de gezondheidswerkers niet bang zijn om fouten te rapporteren", stelt Kathleen Jharie, voorzitter van de nationale infectie-preventiecommissie van het ministerie van Volksgezondheid, tegenover de Ware Tijd.

Ze heeft dinsdag een presentatie gegeven over het belang van goede communicatie tussen patiënt en ziekenverzorger. Jharie wijst erop dat Suriname op dit moment nog geen aanspreekcultuur heeft. Ze stelt dat mensen nog steeds bang zijn om zaken te rapporteren vanwege het feit dat ze afgestraft kunnen worden.

"Deze mensen moeten juist gecomplimenteerd worden", vindt ze. "Want als zaken worden doorgespeeld kun je die voorkomen." Dat het niet gebeurt uit vrees voor rancune toont volgens haar de zwakte van de patiënt, de ziekenverzorger maar ook het systeem.

Jharie onderstreept de rol van een patiënt in het geheel en zegt dat er nu gewerkt moet worden aan verbetering van de communicatie tussen partijen. Het streven is om data te verzamelen van klachten die binnenkomen bij de verschillende instellingen. Daarna kan concreet beleid worden gemaakt. Volgens Jharie zijn er momenteel op nationaal niveau geen gegevens beschikbaar.

Verschillende zieken- en zorginstellingen hebben optimaal geparticipeerd in de workshop. De vertegenwoordigers brainstormden in groepen over zaken in de zorg die niet goed gaan en dringend aangepakt moeten worden. Naast gebrek aan middelen en personeel gaat het volgens de participanten ook om slechte communicatie, gebrek aan transparantie en de mindere betaling bij de overheid. Daarnaast vonden zorgverleners dat patiënten meer interesse moet hebben in de eigen gezondheid.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina