Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dayanand Dwarka: ‘VHP vervalst geschiedenis’

Dayanand Dwarka: ‘VHP vervalst geschiedenis’

19/09/2019 00:06 - Ivan Cairo

Ex-VHP’er Dayanand Dwarka.

Ex-VHP’er Dayanand Dwarka. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Met de aankondiging van haar verbroederingsconferentie die later deze maand wordt gehouden pleegt de VHP vervalsing van de Surinaamse geschiedenis. Met verwijzing naar de verbroederingspolitiek die wordt gepropageerd, wordt alleen de naam van VHP-oprichter Jagernath Lachmon genoemd.

"Dit is niet correct. De geschiedenis wordt geweld aangedaan. Dit is vervalsing van de geschiedenis, want de verbroedering werd niet alleen door Lachmon nagestreefd. Je kan niet met jezelf verbroederen. Als je zijn naam noemt en oprecht praat over verbroedering, moet je ook de naam van toenmalig NPS-voorzitter Johan Adolf Pengel noemen, want die twee waren bezig met de verbroederingspolitiek", stelt ex-VHP'er Dayanand Dwarka.

Hij vindt het een kwalijke zaak dat de VHP een loopje wil nemen met de waarheid en alleen de credits claimt van het door Lachmon en Pengel geïnitieerd proces. Met de koers die de VHP vaart onder Chandrikapersad Santokhi wijkt de organisatie ook sterk af van de visie van Lachmon dat één partij alleen niet in staat zal zijn het pluriforme, multi-religieuze, multi-etnische en multi-culturele Suriname tot ontwikkeling te brengen, vindt Dwarka. "De huidige koers is in strijd met de visie en het gedachtegoed van Lachmon."

De toenmalige VHP-leider stelde zich op het standpunt dat de VHP alleen Suriname niet zou kunnen opbouwen. Daarom heeft de partij steeds coalities gevormd met andere politieke partijen, zegt Dwarka. Hij voert aan dat de VHP onder leiding van Lachmon aan de verkiezingen van 1987 en daarna steeds in combinatieverband heeft deelgenomen aan verkiezingen.

De oproep van Santokhi aan kiezers om de VHP 28 parlementszetels te geven zodat ze zonder anderen een regering kan vormen, past niet in de visie van Lachmon. "Daarom ben ik uit de partij. Santokhi heeft de koers en de filosofie van Lachmon totaal verlaten", vindt de ex-VHP'er. "Alleen gaan zal de polarisatie en etnische sentimenten aanwakkeren. Misschien niet door de leiding, maar vanuit de brede basis die nog steeds etnisch is. Dit land is niet van één bevolkingsgroep. We moeten het samen doen."

De suggestie van de VHP-leiding dat de partij nu pas wordt opengesteld voor andere bevolkingsgroepen dan hindostanen en dat het daarom nu een nationale partij is, is volgens Dwarka een farce. Hij wijst erop dat de VHP altijd andere bevolkingsgroepen heeft geaccommodeerd.

Niemand werd uitgesloten, hoewel de brede basis de hindostaanse gemeenschap was. "Ik wil zien hoeveel niet-hindostanen op verkiesbare plaatsen op de kandidatenlijsten geplaatst zullen worden." Volgens Dwarka is de NDP de enige nationale politieke partij, omdat die vanaf de oprichting in 1987 daaraan heeft gewerkt.

Het zal volgens hem nog een aantal jaren duren voordat partijen als de VHP, NPS en Pertjajah Luhur, die alle een etnische basis hebben, de omslag zullen hebben gemaakt en getransformeerd zullen zijn in een echte nationale partij zoals de NDP.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina