Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Saamaka Daka vraagt bedrijfsleven om begrip

Commissie vraagt bedrijfsleven ruimte voor viering Saamaka Daka

19/09/2019 08:03 - Cheflin Paulus

Commissie Samaaka Daka-penningmeester Marciano Galimo (l) en voorzitter Rinaldo Huur hebben het bedrijfsleven opgeroepen rekening te houden met mensen die de speciale dag in de Saamaka-geschiedenis willen vieren.

Commissie Samaaka Daka-penningmeester Marciano Galimo (l) en voorzitter Rinaldo Huur hebben het bedrijfsleven opgeroepen rekening te houden met mensen die de speciale dag in de Saamaka-geschiedenis willen vieren. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Wij doen een oproep aan de gemeenschap en vooral het bedrijfsleven om niet-Saramaccaners die de dag willen meevieren de gelegenheid te geven om dat te doen.” Met dit verzoek reageerde Marciano Galimo, penningmeester van de commissie Saamaka Daka 2019, woensdag op de vraag of niet-Saramaccaners zich niet gediscrimineerd zullen voelen nu de regering heeft bepaald dat alleen Saramaccaners in overheidsdienst donderdag vrij zijn.

"Wij kunnen niet eenieder tevredenstellen", voegde hij toe. Op 19 september 1762 is het vredesverdrag getekend tussen de koloniale overheid en de marrons aan de Boven-Suriname- en Saramaccarivier. Daags voor de viering van deze dag hield de commissie de persmeeting om onduidelijkheden uit de wereld te helpen.

Commissievoorzitter Rinaldo Huur zei daarbij dat burgers die van mening zijn dat mensen die het niet eens zijn met de beslissing van de autoriteiten om alleen Saramaccaners vrijstelling te geven, de zaak verkeerd interpreteren. "Een ieder is welkom om de dag met ons te vieren. Wij hebben een dag vrij gevraagd om een historisch moment te vieren en onze cultuur aan de wereld te tonen", aldus Galimo.

Huur zei te snappen dat de meningen verdeeld zijn. Als mogelijke oplossing adviseerde hij ontevreden mensen om spoedverlof aan te vragen, of hun particuliere werkgever per brief om begrip te vragen voor geïnteresseerden die de viering van Saamaka Daka willen meemaken. 

De regering kon zich geen extra vrije dag permitteren vanwege de economische situatie in het land, zei presidentieel raadsadviseur Eddy Jozefzoon. "Het is te kostbaar voor het land. Wij hebben lang nagedacht. Om te voorkomen dat er een conflict zou komen met het bedrijfsleven, hebben wij een bewuste keuze gemaakt om het alleen de Saramaccaners mogelijk te maken om de dag te herdenken en te vieren. Het is niet dat wij anderen niet waarderen, maar wij beginnen het mogelijk te maken voor de Saamaka."

De Saamaka moeten volgens Galimo begrijpen dat zij de belangrijke rol hebben om de dag van 19 september zodanig in te richten dat andere groepen nieuwsgierig worden om de festiviteiten en alles erom heen te willen ervaren. De bedoeling van de viering en herdenking van deze dag is volgens de commissie niet te zorgen voor verdeeldheid, maar voor saamhorigheid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina