Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Commissie Herdenking Jubileumjaren stopt

Commissie Herdenking Jubileumjaren stopt

19/09/2019 07:25 - Cheflin Paulus

Henk Herrenberg, voorzitter van de nationale commissie Herdenking Jubileumjaren.

Henk Herrenberg, voorzitter van de nationale commissie Herdenking Jubileumjaren. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De nationale commissie Herdenking Jubileumjaren is woensdag gestopt met haar werkzaamheden. Dit bevestigt voorzitter Henk Herrenberg in gesprek met de Ware Tijd. De voorbereidingen rond de organisatie van de viering van de ‘Saamaka Daka’ waren de laatste handeling. Herrenberg kan niet aangeven wie de taak van de commissie zal overnemen.

Er zijn volgens hem ook geen mensen in beeld die bereid zijn het werk voort te zetten. Dat zijn orgaan er toch voor kiest te stoppen, heeft te maken met de verjongingsgedachte. "Jongeren moeten overnemen nu", zegt hij met een glimlach. "Er moet een nieuwe commissie komen. We hebben nu geen kandidaten. Het initiatief zou moeten komen van mensen die het werk willen doen."

Wilco Finisie, directeur Regionale Ontwikkeling, zei dat de commissie zich vooral heeft ingezet voor het voordragen van een aantal suggesties bij deze regering. Door deze voorstellen hebben diverse groepen dagen met een speciale betekenis kunnen vieren. 

Ook de herdenkingsmonumenten en plaquettes die door deze commissie zijn onthuld op enkele historische plekken zijn volgens Finisie "mooie meetmomenten" die de organisatie heeft kunnen realiseren.

Herrenberg: "In de loop der jaren is er een zekere culturele bewustwording ontstaan. Ook een bewustwording voor de geschiedenis is gekomen, waardoor de mensen de dagen meer in de diepte konden herdenken." De voorzitter zegt dat negatieve opmerkingen die gemaakt zijn na de instelling van de Dag der Migranten misplaatst zijn.

Commissielid Anielkumar Manurat vindt deze dag van belang. "Er zijn nu veel etnische groepen bijgekomen. Wij moesten ook aan die mensen gaan denken, zodat zij ook voelen dat zij welkom zijn en Surinamer zijn. Wij zijn dan gaan denken en overwegen. Zo kwam die dag tot stand." De Dag der Migranten zal elk jaar worden georganiseerd op de eerste zondag van september.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina