Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Traditioneel gezag tegen nieuwe grenslijn

Traditioneel gezag Paamaka is tegen nieuwe grenslijn met N’dyuka

18/09/2019 07:55 - Jason Pinas

Vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van de Paamaka vinden dat de nieuwe grenslijn hun gemeenschap benadeelt.

Vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van de Paamaka vinden dat de nieuwe grenslijn hun gemeenschap benadeelt. Foto: dWT  

PARAMARIBO - “Dit is niet correct. We zijn niet uit op ruzie, maar het moet duidelijk zijn dat wij van Paamaka het niet eens zijn met de grens die onlangs is vastgelegd op Drietabiki.” Dit benadrukten Geertruida Loseng en Adriaan Adawde, vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van Paamaka, dinsdag tijdens een persconferentie in De Gadri aan de Waterkant.

Ze zijn net als andere stamgenoten niet te spreken over de grens die vorige week tijdens een krutu op Drietabiki is bepaald. Anders dan eerdere berichten willen doen geloven vindt de Paamakastam, dat deze nieuwe grenslijn ernstig in zijn nadeel is.

Het managementteam dat belast is met het stappenplan ter realisering van de wettelijke erkenning van de grondenrechten van inheemsen en tribale volken, berichtte eerder dat beide stammen breedvoerig hebben gesproken over de scheiding van hun woongebieden.

Na dit gesprek zouden afgevaardigden van beide groepen vreedzaam de overeenkomst hebben ondertekend. "Overeen is gekomen dat de grens ligt bij het eiland BofooTabiki nabij de plek Mooi Santi, stroomopwaarts ten opzichte van de nederzetting Loka Loka", aldus het managementteam in een persbericht.

Dit is volgens de vertegenwoordigers van het traditioneel gezag van Paamaka in strijd met de waarheid. "Onze grens is bij de Pori Gudu. Dat heb ik van mijn voorouders geleerd en de Ndyuka's weten het ook", benadrukt Adawde. Hij wijst er ook op dat de afgevaardigden niet de ruimte hebben gehad om hun zegje te doen over de grens.

Loseng onderstreept dat de afgevaardigden die bij de krutu waren niet bevoegd waren om te tekenen. Waarnemend granman van Paamaka Jozef Forster, zou daarvoor geen toestemming hebben gegeven. "De kapiteins die hebben getekend zijn het er ook niet mee eens, maar omdat ze tegenover een grote menigte stonden hadden ze geen keus. Ze weten ook dat ons stamhoofd ook moet tekenen. Onze mensen waren daar om te luisteren en niet om grenzen vast te stellen", verduidelijkt ze.

Adawde stelt dat de grens al heel lang bekend is. "Zelfs in de schoolbanken leer je dat de Paramaccaners langs de Marowijnerivier en Aucaners langs de Tapanahonyrivier wonen, dus ik begrijp niet waarom ze dat nu plotseling willen wijzigen." De vertegenwoordigers van het traditioneel gezag zijn van mening dat de krutu niet te Drietabiki, maar op een neutrale plek gehouden had moeten worden zodat iedereen, zonder druk, zijn mening kon geven.

Adawde vraagt zich af waarom de stukken meteen getekend moesten worden door de afgevaardigde kapiteins van Paamaka. "Wat voor haast had het? Het is een zwaarwichtige zaak, dus je zou niet zo lichtvaardig ermee moeten omgaan. Dat is mijn zorgpunt. We gaan dit niet accepteren." Het streven is om de juiste grens vast te stellen voordat de voorstellen aan president Desi Bouterse worden gepresenteerd.

Loseng stelt dat het traditioneel gezag zijn misnoegen zal uiten in een brief aan de regering en belanghebbende groepen. In de brief zal ook worden gevraagd om de grens op de juiste wijze te bepalen. "We willen alles vredig oplossen. Maar we willen wel benadrukken dat Paamaka het niet eens zijn met de nieuwe grens omdat dat niet de juiste informatie is."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina