Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zoetwaterkringloop Coronie verstoord

Zoetwaterkringloop Coronie verstoord

17/09/2019 13:03 - Beta Debidien

Zoetwaterkringloop Coronie verstoord

Foto: Beta Debidien  

TOTNESS - De kringloop van zoetwater in Coronie is verstoord. Door achterstallig onderhoud van de infrastructuur moet het bewoonde gebied van het kokosdistrict het zonder zoetwater doen. Het gevolg is dat de Coroniaan in de droge seizoenen niet kan planten.

Dit beweert Palu-parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte. "We zijn nu in de grote droge tijd en het kan niet zo zijn dat een groot deel van Coronie, met een zwamp in het zuiden van 250.000 hectare, niet over zoetwater beschikt." Volgens het DNA-lid uit dit district gaat om een jaren oud probleem.

Gonsalves Jardin de Ponte wijst naar de verwaarloosde en gebrekkige infrastructuur die structureel moet worden aangepakt. "We hebben het probleem vele malen voorgehouden aan opeenvolgende regeringen, maar er wordt geen gehoor aan gegeven". Hij maakt zich er wel zorgen om dat de overheid het water uit de zwamp via bestaande en goed onderhouden waterwegen rechtsreeks naar zee laat stromen.

Toen Coronie werd getypeerd als district met een potentieel hoge landbouwproductie, werd het water uit de zwamp volgens het DNA-lid wel omgeleid naar alle plantages om omliggende arealen te bevloeien. "Vandaar dat de productie ook vrij hoog was, want een gebied zonder zoetwater kan ook niet tot productie gebracht worden en dat is nu het geval in Coronie. Alleen in de grote en kleine regentijd kan de Coroniaan het wagen om iets te planten. Dan hebben we wel tijdelijk een grote hoeveelheid regenwater beschikbaar."

Hij merkt op dat bepaalde mensen nu zijn overgegaan tot beplanting van de dammen, waar het water wel beschikbaar is. De Palu-topper ziet graag dat het model dat in Nickerie wordt toegepast, waar het zoetwater rondom het district circuleert, wordt toegepast in zijn district.

Gonsalves Jardin de Ponte: "Zelfs in het centrum van Nickerie is er zoetwater, vandaar dat men daar ook kan planten. Als men niet bereid is rijst te telen, moet men wel een ander systeem inbouwen om over voldoende zoetwater te kunnen beschikken in het bewoond gebied. Ook in de droge seizoenen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina