Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Praten over seksualiteit nog steeds taboe

Praten over seksualiteit nog steeds taboe

17/09/2019 19:07 - Naomi Hoever

Praten over seksualiteit nog steeds taboe

 

PARAMARIBO - Bijna 97 procent van de ouders praat niet over seksualiteit met hun kroost vóór de leeftijd waarop bij meisjes de menstruatie aanvangt. Dat blijkt uit een onderzoek van Fauzia Cooman. Zij studeerde in augustus af aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO), studierichting Sociaal Culturele Vorming.

In de periode 2017 tot en met 2018 heeft zij onderzoek gedaan naar de communicatie tussen ouders en meisjes op de Ancillea Burgosschool over seksualiteit nog vóór de eerste menstruatie. Dat is de leeftijd tussen elf en zestien jaar waarop de menstruatie normaliter begint. De onderzoeker heeft zelf op de school gezeten en heeft nu zelf een kind op deze school.

Ouders met kinderen tussen negen en elf jaar zijn geënquêteerd. Cooman concludeert dat ouders niet met hun kinderen praten over seksualiteit, maar wel over andere onderwerpen. "Ouders praten meer over schoolactiviteiten. Er worden geen onderwerpen aangesneden over hoe de relatie tussen moeder en vader is opgebouwd." Zij legt uit dat seksualiteit meer dan alleen praten over seks is, het gaat over de omgang met mensen en ook hoe je je voelt.

Ouders praten er niet over, omdat zij niet beter weten of omdat zij ook geen voorlichting van hun ouders hebben gehad. Met dit onderzoek heeft Cooman getracht taboes rond dit onderwerp te doorbreken. Zij noemt meisjes in eerder genoemde leeftijd een kwetsbare groep. Ze is van oordeel dat hoe eerder er met voorlichting wordt begonnen, hoe groter de kans om een tienerzwangerschap te voorkomen. Zij zegt dat jongens van nature worden beschermd. Hoewel jongens ook op jonge leeftijd een meisje kunnen bezwangeren, is de aandacht meer op het meisje gevestigd.

De onderzoekster merkt op dat ouders lichtvaardig met dit onderwerp omgaan. "Vaak genoeg wordt de opvoeding overgelaten aan de school. Ouders kunnen simpele gesprekken voeren door over het lichaam te praten", beveelt ze aan. Zij zegt als ouders aan hun kinderen geen aandacht schenken in de leeftijd voordat de menstruatie aanvangt, ze de aandacht elders gaan zoeken en ze beginnen met experimenteren. De onderzoeker constateert een trend waarbij ouders een houding aannemen van: "Ik heb geen seksuele voorlichting gehad dus mijn kind hoeft dat ook niet." Zij pleit voor open relaties tussen ouder en kind en meer vaardigheden om makkelijker antwoorden te kunnen formuleren tegenover kinderen rondom dit onderwerp

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina