Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Informatie over Kankantrie-oliebron geen fake nieuws'

'Informatie over Kankantrie-oliebron geen fake nieuws'

17/09/2019 15:17 - Wilfred Leeuwin

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias.

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Staatsoliedirecteur Rudolf Elias spreekt tegen dat de informatie over de mogelijke vondst van 800 miljoen barrels aardolie in nearshore bron Kankantrie, nieuws was dat door de regering via het bedrijf is doorgedrukt.

Tijdens een persconferentie op 15 augustus maakten Elias en andere Staatsolietoppers met veel enthousiasme bekend dat er mogelijk een grote olievondst in het verschiet lag die de economische situatie van Suriname zou kunnen veranderen.

Nu blijkt echter dat de boorput Kankantrie helemaal niets heeft opgeleverd. Critici, zoals de oppositie waaronder de VHP, hebben toen gesteld dat van een potentiële bron geen sprake is, en typeerden het nieuws als het geven van valse hoop aan de gemeenschap. De olie zou volgens hen meer richting Nickerie liggen.

Elias is ondanks het slechte resultaat nog even hoopvol. Hij blijft erbij dat er snel een gigantische vondst zal worden gedaan. "De politiek moet zich niet bezighouden met waar de olie is. Het is beter dat de politiek zich voorbereidt op wat er moet gebeuren nadat er olie wordt gevonden." De Staatsoliedirecteur wijst erop dat het bedrijf al veertig jaar olie uit het Tambaredjoveld pompt. "Dat is in Saramacca en niet in Nickerie", zegt Elias.

"Het heeft helemaal niets te maken met doorgedrukt nieuws door de regering", meent Elias, die in het buitenland is. "De kans op succes voor Suriname en Staatsolie is nog nooit zo groot geweest. Mede door de olievondsten in Guyana. Wij zitten in hetzelfde bekken met hetzelfde moedergesteente waar de olie is gemaakt. De kans dat ook wij of een van onze partners olie vindt, is gewoon erg groot", herhaalt Elias.

Volgens de Staatsolietopman was de persconferentie van 15 augustus een reguliere zoals het bedrijf steeds weer doet. "Wij hebben een persconferentie gehouden over de resultaten van 2018 en wat wij verwachten in 2019. Het Nearshore-programma is daar onderdeel van en Kankantrie was op dat moment actueel. Wij zaten op 2000 meter van de 2900 meter, dan is iedereen enthousiast en dat enthousiasme is overgebracht. Geloof me: bij iedere put die er geboord wordt, zowel door ons als door onze partners houden we allemaal de adem in de laatste week."

Elias zegt dat er bij elke boring een risico is. Bij Kankantrie is dat exploratierisico door Staatsolie zelf genomen. "Kankantrie was de grootste prospect met een mogelijkheid van 800 miljoen barrels, wel met een laag slagingspercentage van 10 procent." In de komende twaalf maanden gaat Staatsolie nog drie putten boren in de offshore. Partners Apache, Kosmos, Petronas en ook Tullow hebben elk een put in de planning.

Bij de diepe offshoreboringen dragen deze internationale bedrijven zelf het risico. Wat Kankantrie betreft zegt Elias dat daar niets meer te halen valt. "Maar we hebben nog zoveel mogelijkheden. Laten we de hoop niet opgeven, de rug rechten, doorstuderen en de puzzel oplossen. We zijn nu echt dichtbij", zegt Eilas.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina