Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Valuta-uitdagingen en -oplossingen

COMMENTAAR: Valuta-uitdagingen en -oplossingen

17/09/2019 12:00

COMMENTAAR: Valuta-uitdagingen en -oplossingen

 

WE MOGEN EINDELIJK wat licht verwachten in de lange tunnel die valutaschaarste heet. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) liet via het NII in een filmpje, dat niet zou misstaan in een soft James Bond-filmpje, zien dat governor Robert-Gray van Trikt het na maanden keihard werken voor elkaar had gekregen de zo hard nodige cashdollars rechtstreeks van de Federal Reserve van Amerika te krijgen; direct van de fabriek.

Eerst was er paniek in de tent, want via sociale media werd het bericht gelanceerd dat het hier zou gaan om dollars van de commerciële banken die zij in beheer hadden afgestaan aan de moederbank als kasreserve. Gelukkig werd dat later ontzenuwd waarna vriend en vijand het eens was met de uitspraak van Van Trikt dat het hier een huzarenstuk betreft, dat met recht het predicaat historisch mag dragen. Suriname heeft nog nooit geld van de Federal Reserve van Amerika gekregen, onbekend is of die optie ooit geprobeerd is.

Langer dan een jaar terug werd 19,5 miljoen euro van Suriname, bedoeld om in US dollars om te zetten, geconfisqueerd door de Nederlandse autoriteiten. Op verdenking van witwassen wordt dit geld nu nog steeds vastgehouden. Ook de route naar Amerika om daar de euro's om te zetten in de broodnodige contante US dollars werd afgesneden. De druk op de koers werd steeds hoger toen bleek dat de rijst- en goudhandelaren hun exportdollars verplicht bij de Centrale Bank moesten inwisselen.

Met de nieuwe voedingsbron aan cashdollars is het te verwachten dat er een zekere rust komt op de valutamarkt en dat de koers enigszins kan dalen. Toch zijn er enkele uitdagingen die de CBvS nog moet overbruggen. Het is duidelijk dat de dollars die nu verkregen worden van de Federal Reserve absoluut niet bedoeld zijn voor valuta-interventie, de faciliteit of dienst die de CBvS wel regelmatig en zelfs verhevigd heeft toegepast in 2015 om de koers kunstmatig omlaag te houden naar de verkiezingen toe.

De uitdaging is dus om de koers stabiel te houden terwijl grote spelers in het financiële circuit geen rol van betekenis mogen spelen. Dat wil op zijn zachtst zeggen dat hele grote spelers op de valutafronten hun dollars niet meer bij de cambio's kunnen halen maar officieel bij de banken moeten zijn. Of zij in staat en bereid zullen zijn om aan die behoefte tegemoet te komen is een vraag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina