Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Santigron en buurdorpen leggen grenzen vast

Santigron en omliggende dorpen leggen grenzen vast

16/09/2019 21:55

De ondertekening van de verklaring.

De ondertekening van de verklaring. Foto: NII  

PARAMARIBO - Het traditioneel gezag van Santigron en de omliggende dorpen heeft zondag in een bijeenkomst hun onderlinge grenzen vastgelegd, meldt het NII. Dit gebeurde middels de ondertekening van een verklaring door de kapiteins en basja’s van Santigron, Haarlem, Pikin Poika, Pikin Mainsi, Matta en Maho.

Hiermee is duidelijkheid gekomen in grenzen die tot dan slechts werden verondersteld door de leden van verschillende gemeenschappen. Met de ondertekening voegen zij zich bij een reeks van stammen en dorpen die zulks al hebben gedaan.

De krutu is ondersteund door het Management Team dat is belast met de uitvoering van het 'Stappenplan ter Realisering van de wettelijke erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname". Voorzitter Wensley Misiedjan  blikt tevreden terug op de gesprekken, die hem succesvol verlopen. Hij zegt dat het veelal gaat om grenzen die eeuwen of decennialang door de plaatselijke gemeenschappen zijn gehanteerd en gerespecteerd.

In aanloop op de wettelijke erkenning van de grondenrechten is het een welkome ontwikkeling dat de stammen en dorpen hun grondgebieden vastleggen. Met de vastlegging daarvan in de gezamenlijke verklaringen komt er duidelijkheid en kunnen problemen in de toekomst worden voorkomen, aldus Misiedjan tegenover het NII.

In de verklaringen is vastgelegd dat de demarcatie het goed nabuurschap niet mag verstoren en dat de dorpen ongehinderd gebruik mogen blijven maken van elkanders grondgebieden. Bij economische en of commerciële activiteiten is overleg vooraf nodig om eventueel speciale afspraken te maken. Ook bij andere 'afwijkende' activiteiten moet eerst worden overlegd, zo meldt het NII.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina