Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Topfunctie Martin Sitalsing bij Nederlandse politie

Topfunctie Martin Sitalsing bij Nederlandse politie

15/09/2019 02:51

Martin Sitalsing.

Martin Sitalsing. Foto: RTV NOORD  

AMSTERDAM - De Nederlandse politie krijgt een topfunctionaris met Surinaamse roots: Martin Sitalsing. Hij wordt per 1 oktober de nieuwe politiechef van de politie-eenheid Midden-Nederland. Daarmee is de in 1962 in Paramaribo geboren Sitalsing de eerste allochtone politiechef in Nederland.

Afgelopen zomer lekte het nieuws dat Sitalsing hoofdcommissaris in Midden-Nederland wordt al uit. Toen mocht hij er zelf nog niets over zeggen, zolang de minister van Veiligheid en Justitie zijn handtekening nog niet had gezet. Nu is dat inmiddels gebeurd en is het officieel bekend dat Sitalsing op 1 oktober als politiechef Midden-Nederland benoemd wordt.

Sitalsing begon in 1983 als accountant, maar ging al snel als politieagent in Amsterdam aan de slag. Daar vervulde hij onder andere de functies recherchechef, teamchef Vreemdelingenpolitie en teamchef Sociale Integratie. Daarna werd hij politiecommissaris van Groningen en Haren. Ook deed hij onderzoek naar de ontwikkeling van politiefuncties in Suriname.

Sitalsing liet zich de afgelopen jaren meermaals kritisch uit over de Nationale Politie. In 2015 zei hij in het Nederlandse krant NRC dat het diversiteitsbeleid, met het ontstaan van de Nationale Politie, is gesneuveld. Hij uitte onder andere kritiek over de storende opmerkingen binnen het korps over verschillende bevolkingsgroepen.

Zo werd er gezegd 'Kom, we gaan effe negers vangen op de Zeedijk' en 'Surinamers zijn allemaal bolletjesslikkende drugsgebruikers met gouden tanden.' Het zijn uitspraken die volgens Sitalsing bijdragen aan een negatief beeld over een bevolkingsgroep.

In een interview met de televisiezender RTV Noord zei Sitalsing eerder deze week dat hij zeker zijn bijdrage zal leveren aan het beter doorstromen van mensen met een migratie- of andere achtergrond binnen de politie, maar dat het niet zijn grootste rol zal zijn. "Ik kom toch vooral voor de opsporing van strafbare feiten en het handhaven van de veiligheid in de samenleving", aldus Sitalsing. RTV NOORD

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina