Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Elvin Pool geeft eerste publieke workshop

Elvin Pool geeft eerste publieke workshop

15/09/2019 20:21 - Steven Seedo

De bekende gospelzanger en vocal coach Elvin Pool organiseert zijn eerste openbare zangworkshop.

De bekende gospelzanger en vocal coach Elvin Pool organiseert zijn eerste openbare zangworkshop. Foto: Ingrid Moesan  

PARAMARIBO - “De workshop heb ik zelf geschreven. Ik heb in het verleden ook vocal workshops gevolgd, maar terugblikkend miste ik bepaalde elementen. Ik heb toen zelf een workshop ontwikkeld”, vertelt vocal coach en performer Elvin Pool. Hij geeft op 28 september zijn eerste publieke workshop ‘Mijn stem, mijn schat’.

Het voornaamste doel van Pool, die voorheen in klein verband workshops heeft verzorgd, is om zangers bekwaam te maken en veelgemaakte fouten te helpen voorkomen. Op deze manier wil hij een bijdrage leveren aan de kwaliteitsverbetering van de Surinaamse zangkunst. "Ik wenste wel dat toen ik jaren geleden aan de weg timmerde, ik reeds over deze kennis beschikte. Want ik kreeg veel complimenten over mijn stem, maar ik zong verkeerd!"

Elvin Pool is bekend van de Suripop 17-hit 'Koloku' die hij samen met Lady Shaynah vertolkte. Hij is langer dan twintig jaar actief in de zangkunst. Met de afronding van zijn zangopleiding aan het Conservatorium van Suriname behaalde hij de graad van Bachelor of Music. Hij richt zich sindsdien op onder andere de verdere ontplooiing van muziek- en zangliefhebbers.

Over zijn eigen zangcarrière zegt hij: "Ik zing nog op verzoek, maar treed minder op dan enkele jaren terug, omdat ik me nu vooral richt op mijn zangpraktijk. Maar als mensen me nodig hebben, weten ze me te vinden. Ik zing veel in kerkverband, dus ik ben wel bezig."

Een zangopleiding is volgens hem een toegevoegde waarde. "Iemand hoeft geen zangopleiding aan het Conservatorium te hebben gevolgd om artiest te worden en succesvol te zijn. Er zijn genoeg beroemde zangers en zangeressen die daar het bewijs van zijn."

Aan de andere kant hebben conservatoria wel studenten afgeleverd die de wereld hebben veroverd. Pool wijst op gospelzanger Richard Smallwood, singer-songwriter Jazmine Sullivan en gospelzanger en producer Donald Lawrence. Alle grote artiesten, onder wie Whitney Houston en Celine Dion, hadden vocal coaches. "Die opleiding is dus geen must, maar de zangpedagoog die aan aan een conservatorium is afgestudeerd, heb je wel nodig voor de juiste begeleiding en tools."

Pool vindt het initiatief om lokale zangwedstrijden te organiseren heel goed. Wat hij daarbij mist, is een duidelijke en brede visie. "We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het houden van een pre-screening tijdens het auditieproces zou al een heel verschil kunnen maken en vooraf bepalen welk niveau je als standaard wilt en aan de hand daarvan je selectieproces bepalen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina