Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Scherpe koersval US dollar

Scherpe koersval US dollar

14/09/2019 08:01 - Ivan Cairo

De wisselkoersnotering van de Centrale Bank van Suriname van vrijdag 13 september.

De wisselkoersnotering van de Centrale Bank van Suriname van vrijdag 13 september.  

PARAMARIBO - Na de afgelopen dagen een gestadige klim te hebben gemaakt, was er op de valutamarkt vrijdag een scherpe val van de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar. Ging de Amerikaanse munt in de ochtend bij aankoop nog voor SRD 8,75 over de toonbank bij cambio’s, de situatie was rond een uur of twaalf volledig gekanteld. De verkoopkoers was na een mededeling door de leiding van de Vereniging van Cambiohouders in Suriname gedropt naar SRD 8,30.

"Beste leden, de banken hebben middelen gehad van de CBvS. Op grond hiervan gaan we onze koersen aanpassen. $ 8,15 om 8,30, Euro 8,60 om 8,75", werd cambiohouders via WhatsApp meegedeeld. Zaterdagochtend werd bekend dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vrijdag een hoeveelheid US dollars had ingevoerd op basis van een banknote trading agreement met de Federal Reserve Bank, de Amerikaanse centrale bank.

De scherpe koersval "in een halve dag" is voor CBvS-governor Robert van Trikt hét bewijs dat er "veel lucht" zat in de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar. Hij geeft evenwel aan, dat de belangrijkste oorzaak van de US-dollarschaarste en de wisselkoersstijging de afgelopen zestien maanden de aanhouding van de geldzending vorig jaar april in Nederland is.

In app-berichten die rondgingen in financiële kringen werd gesteld dat de markt "helemaal op zijn kop" was en er sprake was van "positieve paniek", nadat bekend werd dat de commerciële banken door de Centrale Bank waren bevoorraad. Van Trikt verwacht dat de wisselkoers de komende dagen verder zal dalen.

Volgens insiders zou de recente stijging van de wisselkoers van de US dollar te maken hebben met bewegingen op de vastgoedmarkt. Het is vooralsnog onduidelijk in hoeverre de commerciële banken de rantsoenering voor de opname van contante US dollars zullen handhaven. Zeker tot donderdag konden rekeninghouders bij sommige banken vanwege de schaarste aan contanten per dag maximaal maar 300 US dollar van hun rekening lichten. Girale overmakingen werden niet beperkt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina