Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Opmars Guyanese rijstrassen in Nickerie

Opmars Guyanese rijstrassen in Nickerie

13/09/2019 02:45 - Beta Debidien

Landbouwminister Rabin Parmessar.

Landbouwminister Rabin Parmessar. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - Guyanese rijstrassen zijn in opmars in Nickerie. Van de rijstarealen is 75 tot 80 procent daarmee ingezaaid, omdat boeren hiermee hogere opbrengsten behalen dan met de rassen van het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (Adron). Dat beweert Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie.

Hij verwacht dat als Adron niet snel nieuwe lijnen ontwikkeld "straks voor honderd procent met Guyanees zaad zal worden ingezaaid in Nickerie". Hij voegt hieraan toe echter geen verandering op korte termijn te verwachten, "omdat de rijstboer met de Guyanese lijnen betere opbrengsten kan behalen per ingezaaid hectare".

Rijstboer Radj Ramdhan kan zich terugvinden in de opvatting van Oemraw en zegt dat door de Guyanese rassen de kosten ook lager liggen. Landbouwminister Rabin Parmessar kijkt met lede ogen naar deze ontwikkeling, omdat hij graag zou zien dat de arealen ingezaaid worden met de Adron-lijnen.

Hij heeft recent in Nickerie gezegd dat er minimaal vierhonderd hectare areaal nodig is voor de productie van zaaizaad om in de behoefte te kunnen voorzien. "Dat hebben wij niet, maar Adron heeft niet stilgezeten en heeft enkele arealen gehuurd om in de behoefte te kunnen voorzien."

Hij zegt dat LVV een overeenkomst heeft getekend met een particulier voor gebruik van zijn terrein voor de productie van zaad. "Wanneer wij de Prins Bernhardpolder hebben overgenomen, zullen we het landbouwbedrijf beschikbaar stellen aan Adron voor de productie van kwaliteitszaaizaad". De bewindsman zegt dat er wel rekening mee gehouden moet worden dat het negen jaar duurt om een nieuwe rijstras te ontwikkelen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina