Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Geen richtprijs voor padie’

‘Geen richtprijs voor padie’

13/09/2019 06:43 - Beta Debidien

‘Geen richtprijs voor padie’

 

NIEUW-NICKERIE - De regering is niet van plan zich te bemoeien met het vaststellen van padieprijs die acceptabel is voor de producenten. Jaren geleden is op verzoek van de boeren afgesproken dat de overheid zich daarmee niet zal bemoeien. “We hebben geen richtprijs voor de padie die nu wordt afgeoogst in Nickerie. De boeren weten hoe de zaak af te handelen, omdat het gaat om een geliberaliseerde sector waar vraag en aanbod geldt”, zegt landbouwminister Rabin Parmessar.

De bewindsman zegt dat met enkele particulieren wordt nagegaan wat op korte termijn gedaan zou kunnen worden om de export van rijst op gang te brengen. "Feit is dat Suriname wereldwijd niet de enige producent van padie is. Wij hebben enorme concurrentie van andere landen. Hun kostprijs is minimaal 25 procent lager dan onze."

Een andere belangrijke zaak bij de vaststelling van de prijs van padie noemt Parmessar de benodigdheden voor boeren om te produceren. Hij zegt dat zijn ministerie al actie heeft ondernomen om kunstmest goedkoop te importeren. Hierover worden binnenkort mededelingen gedaan.

Als de sector geliberaliseerd is - zoals de minister zegt - dan heeft de overheid geen recht op de exportdollars voor rijst, zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de overheid van de exporteurs eist dat zij de exportdollars inwisselen bij de bank en niet bij de cambio. "Hierdoor krijgen de rijstboeren SRD 10 minder per zak van 79 kilogram padie."

De boerenassociatie heeft intussen ook onderhandeld met de exporteurs. "Als alles goed verloopt, krijgen de rijstboeren SRD 105 voor een baal padie van 79 kilogram." Dit maakt rijstboer Ashok Mohan blij. "We willen een goede prijs, omdat wij de vrij hoge kosten tenminste willen terugverdienen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen