Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Agroproductie Suriname-China kan regio voorzien’

‘Agro-productie China-Suriname kan regio voorzien’

13/09/2019 19:34 - Ivan Cairo

‘Agro-productie China-Suriname kan regio voorzien’

Foto: Geopolitika.hu  

PARAMARIBO - Suriname heeft enorm veel natuurlijke hulpbronnen die nog onderbenut zijn. Mede daardoor heeft China belangstelling voor een hechtere economische samenwerking met Suriname. De bilaterale band die de twee landen sinds 1976 met elkaar onderhouden is gericht op wederzijds voordeel, zegt ex-ambassadeur Zhang Jinxiong.

Tijdens een lezing in hotel Torarica gaf de diplomaat dinsdag een uiteenzetting over de ontwikkeling van China als arm land, dat nog beschouwd wordt als ontwikkelingsland, maar op weg is om de grootste economie in de wereld te worden. Zhang merkte op dat ook de culturele banden alsmede de technische samenwerking tussen Paramaribo en Beijing hechter worden.

Op vragen van toehoorders antwoordde Zhang dat Surinaamse ondernemers zich niet moeten laten afschrikken door de enorme omvang van de Chinese afzetmarkt. Op kleine schaal kan reeds geëxporteerd worden. Lokale ondernemers zouden vooral gebruik moeten maken van de mogelijkheden op het gebied van e-commerce, onlinehandel, om hun business stelselmatig uit te breiden. China streeft naar meer importen uit andere landen, zei de ex-ambassadeur.

Een ander braak terrein in de samenwerking tussen de twee landen is de agrarische sector, meent hij. Zhang merkte op dat het Caribisch gebied, met name de horecasector, een enorme behoefte heeft aan voedsel, vooral groente. Via samenwerkingsverbanden tussen Paramaribo en Beijing zou de groenteproductie in Suriname op grote schaal ter hand genomen kunnen worden om deze in de regio af te zetten. Ook op het gebied van medicinale planten zou samengewerkt kunnen worden.

De afgelopen drie jaar hebben, aldus de ex-ambassadeur, ruim duizend Surinamers in verschillende sectoren en vakgebieden trainingen in China gevolgd. Er wordt zelfs bekeken om deze vorm van samenwerking te verruimen. Zhang hoopt dat meer Surinaamse jongeren zijn land bezoeken om er een glimp van op te vangen in de hoop dat ze meer diepgang zullen brengen in de vriendschapsbanden en bijdragen aan verdere versteviging van de betrekkingen tussen de twee landen.

Vertrouwen, gelijkwaardigheid en wederzijds respect zijn enorm belangrijk in de relatie tussen de twee landen, zei de diplomaat. Suriname sloot zich vorig jaar aan bij het One Belt, One Road Initiative, een internationale ontwikkelingsprogramma dat werd gelanceerd door de Chinese president. Via dit initiatief wil Beijing sterkere economische en handelsbanden aangaan met ontwikkelings- én geïndustrialiseerde landen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina