Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Baanonzekerheid groter bij werknemers Greenheart

Baanonzekerheid groter bij werknemers Greenheart

12/09/2019 00:06 - Gilliamo Orban

Baanonzekerheid groter bij werknemers Greenheart

 

PARAMARIBO - De onzekerheid onder de werknemers van de houtmaatschappij Greenheart in Apoera over het behoud van hun banen, blijft groeien. Dat wordt aangewakkerd door de jongste ontwikkelingen binnen het bedrijf waarbij is besloten om de bus die arbeiders van het gebied vervoerde, niet meer in te zetten.

Daarnaast is de maatschappij gestopt om werknemers die op het bedrijfscomplex wonen, van voeding te voorzien. "Straks kan het bedrijf de mensen aangeven dat ze van daar moeten vertrekken", zegt bondsbestuurslid Ricardo Karwofodi tegen de Ware Tijd.

Het management van het bedrijf heeft in juli het personeel voorgehouden dat het af wil van zestig arbeiders, omdat de onderneming de afgelopen jaren enorme verliezen heeft geleden. De houtmaatschappij is de grootste werkverschaffer in het gebied en in Apoera werken ongeveer 140 personen voor het bedrijf. De helft daarvan is lokaal personeel.

Karwofodi wijst erop dat werknemers worden geïntimideerd door de leiding van het bedrijf. Van mensen voor wie de maatschappij geen werk heeft te Apoera, wordt geëist om te gaan werken bij het bedrijfscomplex te Tibiti.

"De mensen willen niet arbeiden onder de leiding die daar is, omdat je daar gewoon op zon- en feestdagen moet werken en je wordt daarvoor niet extra betaald", zegt het bondsbestuurslid.

Als de mensen niet naar Tibiti willen, ziet het bedrijf graag dat ze met ontslag gaan. Dat hebben twee werknemers reeds gedaan. "De mensen hebben een contract getekend voor Apoera en ze hebben daar hun gezin. Ze willen daarom niet ver van hun geliefden zijn", meent Karwofodi.

De bond zal binnenkort een brief richten aan de leiding van Greenheart om te onderhandelen over de collectieve arbeidsovereenkomst. Daarin zal ondermeer het sociaal plan opgenomen worden die als handleiding gebruikt dient te worden wanneer personeel wordt afgevloeid.

Kapitein Sergio Srisria van Washabo zegt dat het traditioneel gezag van het gebied maandag zal praten met het management van Greenheart. Het wil duidelijkheid over de afvloeiingskwestie.

"Veel mensen uit gebied werken daar en we willen niet dat de mensen brodeloos worden", zegt het dorpshoofd. Er was eerder een gesprek aangevraagd met het bedrijf, maar dat is toen niet van grond gekomen.

Districtscommissaris Joanna Aroepa van Kabalebo was niet bereikbaar voor commentaar. De krant heeft in juli vragen over de kwestie gestuurd naar Greenheart. Manager Amrita Bhagwat had beloofd dat de krant antwoorden zou krijgen. Dat is echter nog altijd niet gebeurd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina