Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kapotgereden stoplichten worden aangepakt

Kapotgereden verkeerslichten worden aangepakt

11/09/2019 20:43 - Cheflin Paulus

Een kapotgereden verkeersbord.

Een kapotgereden verkeersbord. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De chaotische situatie die zich nu langer dan een week voordoet op de hoek van de Zwartenhovenbrug- en Keizerstraat door een defect verkeerslicht zal nog even duren. De bekabeling moet in zijn geheel vervangen worden, zegt Henk Wip, hoofd van de afdeling Verkeer van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

Het probleem is ontstaan omdat binnen enkele dagen respectievelijk een vrachtwagen en een personenauto tegen het systeem zijn opgereden en ernstige schade hebben veroorzaakt aan twee verkeerslicht- en twee koppelingsmasten. Wip spreekt tegenover de krant van "een zeer kwalijke zaak" die hem zorgen baart.

"Wanneer er een verkeerslicht kapot is en de schade te zien is, hoeft het niet lang te duren om te herstellen, maar in dit geval  kan dat niet. Het systeem moet helemaal vervangen worden." Woensdag zijn technici ter plekke er aan begonnen te werken.

Anderhalve week geleden werd één mast aangereden en maandag de drie andere. De zaak is complex omdat de spankabel naar de verkeerskasten die het licht regelen, totaal vernietigd is. Het is de bedoeling de schade op de veroorzakers te verhalen. De politie geeft het ministerie informatie over de veroorzaker(s) en wat precies is gebeurd.

Ook in andere gevallen waarbij recentelijk verkeerslichten zijn aangereden moest assistentie van de politie gevraagd worden om de daders op te sporen. Daarbij wordt volgens Wip vooral gebruik gemaakt van het camerasysteem in de binnenstad. Vaak worden verkeerslichten aangereden en dan rijden de veroorzakers weg.

Recentelijk zijn er aan de Coesewijnestraat, op de kruising van de Kwattaweg en Kernkampweg en aan de Van t Hogerhuysstraat verkeerslichten kapot gereden. Wip zegt dat herstel of vervangen van de verkeerslichten veel tijd vergt en duur is. Eén driekleurig verkeerslicht kost 1500 euro en vier dus samen 6000 euro.

Daarnaast zijn er bijkomende kosten. De veroorzaker(s) moet(en) uiteindelijk hiervoor opdraaien. "Dat ze doorrijden is een kwalijke zaak. Ze bekommeren zich absoluut niet om de gevolgen van hun rijgedrag." Weggebruikers die niet weten hoe de vork in de steel zit vragen zich soms verwijtend af waarom het lang duurt voordat een defect verkeerslicht is hersteld.

"Men moet weten dat alles uit het buitenland moet komen, zelfs de speciale kabels. Wij hebben recent wel een voorraad laten halen, maar niet alle zaken kan je meteen herstellen", aldus het afdelingshoofd. Hij wijst er ook op dat sommige vrachtwagens door hun hoogte de bekabeling van verkeersinfrastructuur beschadigen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina