Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Directer contact Suriname-China gewenst’

‘Directer contact Suriname-China gewenst’

11/09/2019 06:05 - Ivan Cairo

Op werkbezoek in Suriname hield de  ex-ambassadeur van China Zhang Jinxiong  een lezing in hotel Torarica.

Op werkbezoek in Suriname hield de ex-ambassadeur van China Zhang Jinxiong een lezing in hotel Torarica. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Een directer en volksgericht contact tussen China en Suriname zou voor beide landen meer kunnen opleveren. Er dient meer 'people-to-people contact' te komen en voor de particuliere sector ook meer 'point-to-point samenwerking'. Dat zegt de voormalige ambassadeur van China in Suriname, Zhang Jinxiong, die momenteel op werkbezoek in Paramaribo vertoeft.

Hij hield dinsdag in hotel Torarica een lezing over economische en handelsmogelijkheden met China. Suriname zal vanwege zijn geringe omvang meer baat hebben bij directer contact met kleinere entiteiten in zijn land dan bij de bilaterale betrekkingen met de grote Chinese overheid, vindt Jinxiong. In dat kader komt later dit jaar de vice-gouverneur van de provincie Zhejiang naar Suriname om de banden aan te halen.

De kustprovincie Zhejiang is één van de meer ontwikkelde gebieden in China. Veel Chinezen die zich in Suriname hebben gevestigd komen uit die streek. Er bestaat dus al een band tussen de twee gebieden, die met intensiever contact hechter kan worden, stelt Jinxiong op vragen van de Ware Tijd. De particuliere sector in Zhejiang is sterk en verschillende economische sectoren daar zijn goed ontwikkeld.

"Ik denk dat deze point-to-point-coöperatie tussen de provincie Zhejiang en Suriname veel voordeel voor Suriname kan opleveren", zegt de diplomaat. Hij voegt eraan toe dat in Suriname veel economische projecten in Suriname lopen die de kwaliteit van het leven van Surinamers verbeteren. Ook wordt nu al gedacht aan nieuwe projecten.

Het afgelopen jaar is het exportvolume van Suriname naar China verdubbeld. De handel tussen de twee landen bedroeg vorig jaar meer dan 250 miljoen US dollar. Als het van de oud-ambassadeur afhangt komen nog meer Chinese bedrijven in Suriname investeren. Dit zal zowel China als Suriname ten goede komen, zegt hij. De vrees dat Beijing erop uit is om goedkope leningen te geven om zo een grote grip te hebben op de economie van het land is ongegrond, aldus de diplomaat.

Ook de vrees dat infrastructurele werken zouden kunnen worden afgepakt als niet kan worden afgelost, is volgens hem van elke basis ontbloot. "China zal dat nooit doen. We werken op basis van wederzijds vertrouwen. We houden altijd vast aan het principe van gelijkwaardige behandeling en wederzijdse assistentie. Dat is ons principe. Dus wanneer we leningen verstrekken aan landen zijn we eigenlijk van goede wil om een betere relatie met elkaar te hebben, om een betere ontwikkeling te realiseren van beide partijen."

Hij wijist erop dat er in Suriname geen grote Chinese maatschappijen opereren zoals de Amerikaanse en Canadese multinationals in de goud- en bauxietsector. Het streven is daarom om meer Chinese bedrijven te laten investeren in Suriname, "zodat we Suriname kunnen helpen ontwikkelen: op sociaal en economisch gebied".

"China heeft niet een cultuur van invasie en het overnemen van bezittingen. We hebben alleen de cultuur van het helpen van elkaar en proberen om samen dingen te realiseren tot welzijn van mensen." Als voorbeeld noemt hij de Dalian-asfalteringsprojecten die hebben geleid tot betere wegen en levensgenot van burgers. Ook het in aanbouw zijnde Wanica-ziekenhuis, dat met geld van Beijing wordt gebouwd, komt de Surinaamse bevolking ten goede, stelde de diplomaat. "Waarom zouden Surinamers bezorgd moeten zijn dat China hier zaken zal overnemen?", werpt hij op.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina