Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Agrarische droom Aboikoni komt langzaam uit

Agrarische droom granman Aboikoni komt langzaam uit

11/09/2019 16:58 - Merredith Bruce

Granman Albert Aboikoni (l).

Granman Albert Aboikoni (l). Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het plan van granman Albert Aboikoni van de Saramaccaners, om de agrarische potentie in het Boven-Surinamegebied uit te buiten, krijgt gestalte. Er worden nu voorbereidingen getroffen voor het opzetten van een coöperatie, waarin al de dorpen in het gebied zitting zullen hebben. Het gaat om meer dan vijftig dorpen.

"De coöperatie is er al en moet alleen nog maar geformaliseerd worden", zegt Aboikoni in gesprek met de Ware Tijd. Voor dit model is gekozen, om ervoor te zorgen dat iedereen betrokken wordt. De coöperatie zal het beheer voeren over een op te zetten agrarische fonds in het gebied.

Als aanzet tot dit fonds zijn de plaatselijke gemeenschappen opgeroepen om braakliggende landbouwgronden open te kappen en effectief te benutten. De bedoeling is om tegen het einde van dit jaar daarmee te beginnen. "Elk dorp moet vijf hectare openkappen en let wel: geen primair bos, want ons motto is om zoveel mogelijk bos in stand te houden en te beschermen", zegt het grootopperhoofd.

Op de landbouwgronden zullen er specifieke gewassen zoals rijst en knolgewassen geteeld worden, om de lokale markt te voorzien en als het even kan om ook te exporteren. Het geld dat wordt verdiend hiermee wordt gestopt in het fonds. Aboikoni: "Als elk dorp vijf hectare open kapt hebben we in totaal ruim 250 hectare aan landbouwgrond en dat is niet niets, dus we hopen dat het echt slaagt."

De focus zal voorlopig alleen gelegd worden op de landbouw, maar naderhand, zegt het stamhoofd, komen ook andere sectoren aan de beurt zoals de pluimveeteelt, ambachten, huisnijverheid en toerisme. Er zullen manieren gezocht worden om meer te putten uit deze sectoren.

Het grootopperhoofd is hier zelf heel enthousiast over. "Dit zal een economische verandering teweegbrengen in het gebied. Er zal heel veel veranderen op het gebied van voedselzekerheid en werkgelegenheid. Na een jaar zullen er al zichtbare veranderingen te merken zijn", klinkt hij optimistisch.

Maar hij zegt te beseffen dat het een uitdaging zal zijn om iedereen, in het bijzonder de jeugd, mee te krijgen in zijn enthousiasme. "De jongeren denken over het algemeen meer aan snel en heel veel geld verdienen, maar we weten dat het niet zo gemakkelijk is."

Het is bekend dat veel jongeren van het binnenland hun geluk in de goudvelden gaan beproeven. Het stamhoofd is er echter van overtuigd dat er 'zeker wel" een aantal jongeren zullen zijn die aan landbouw willen doen "en gaandeweg, als het slaagt, zullen de anderen volgen".

Om hen te bemoedigen, zal hij zelf ook actief meedoen. "Ik vraag niet om gronden open te leggen en dan blijf ik rustig als een lord zitten." Het grootopperhoofd heeft landbouwminister Rabin Parmessar gevraagd om zijn ondersteuning bij de agrarische ontwikkeling van de dorpen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina