Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pinas trekt voor nu stekker uit Moengo Festival

Pinas trekt voor nu stekker uit Moengo Festival

10/09/2019 09:49 - Euritha Tjan A Way

Pinas trekt voor nu stekker uit Moengo Festival

 

MOENGO - “Als ik kijk naar al die briefjes die je hebt verdeeld over de bijeenkomst vandaag, dan zou deze zaal gevuld moeten zijn. Marcel, het is precies zoals jij denkt dat het moet zijn”, zegt kapitein Marja Djoe van Ovia Olo tijdens de bijeenkomst die Marcel Pinas als voorzitter van Stichting Kiibi had met de mensen van Moengo.

Djoe is gebelgd dat de stichting "zoveel werk" verzet voor het district op het gebied van kunst en cultuur en toch niet de ondersteuning krijgt van de hele gemeenschap. Pinas heeft brieven uitgedeeld in Moengo en omstreken om de mensen uit te nodigen voor een bijeenkomst maandag in verband met het Moengo Festival.

Tijdens deze bijeenkomst heeft de kunstenaar/ontwikkelingswerker de mensen bedankt voor de ondersteuning vanaf 2013 en hij vertelde ook waarom het Moengo Festival - Poku fu Kenki lll - geen voortgang zal vinden in het district. De communicatie met districtscommissaris (dc) Kenya Pansa is verre van optimaal.

"Ik heb geen zekerheid. Het festival ging vorig jaar heel moeizaam. We hebben de dc gevraagd om een evaluatie, maar dat is nooit gekomen. Ook onze borg die we vorig jaar hebben betaald voor aanvang van het festival hebben we nog steeds niet terug. En we weten niet waarom we het nog niet hebben ontvangen. Alle pogingen van ons om met de dc in contact te treden daarover, hebben schipbreuk geleden", zegt Pinas.

Pinas is nog steeds niet te spreken over de gebeurtenissen op 21 juni van dit jaar. "Toen heeft de dc zich, zonder ons te kennen, toegang verschaft tot het gebouw en zaken vernield. Ze heeft daarna nooit contact met ons gehad. En terwijl ik dan met een presidentiële commissie in gesprek ben over hoe verder met het oude ziekenhuis van Suralco waarin de Stichting Kibii en Tembe Art Studio gevestigd zijn, hoor ik de dc zeggen dat het Moengo Festival gewoon doorgaat. En dan is op geen enkel moment met ons gesproken", zegt Pinas verbolgen.

Het Moengo Festival wordt dit jaar wel gehouden, maar dat gebeurt in Frans-Guyana op 28 september. "Het was ons plan om het festival dit jaar een week te houden, maar dan twee dagen pre-Moengo Festival in Frans-Guyana, twee in Albina en drie in Moengo. Zo wilden wij het een internationaal karakter geven en ervoor zorgen dat de impact van het festival groter zou zijn."

Maar naast de uitgebleven evaluatie en borg, heeft Pinas nog steeds geen zekerheid over het gebouw. "Dit was het zenuwcentrum waar alles gebeurde. Hier haalden we water en stroom. Hoe kunnen we het laten doorgaan wanneer we niet weten of we straks bouwlieden en bouwmaterialen voor de deur hebben, omdat het ministerie dan toch eindelijk het ziekenhuis gaat verbouwen tot een school", zegt Pinas.

De meningen zijn zeer verdeeld. Fehomica Kastiel, die namens het districtscommissariaat aanwezig was bij de meeting, zegt dat dc Kenya Pansa juist wacht op het moment dat Pinas de vergunning gaat aanvragen. Zij vindt de annulering van het festival "een klap voor Moengo", maar deed toch een beroep op Pinas om over zijn hart te strijken. "Iedereen maakt fouten, maar we moeten herstellen en verdergaan."

Veel mensen in de zaal zijn het niet eens met Kastiel. "Marcel, laat het zo! Ze willen op 1 oktober beginnen met de school. Laat het festival maar. Als je de vergunning haalt en je krijgt het, gaan ze zeggen dat door het festival er geen school komt. Laat het rustig", klinkt het boos van achter in de zaal.

Pinas benadrukt dat het uitstellen van het festival slechts geldt voor dit jaar en "Stichting Kibii blijft zich inzetten voor de Moengonese gemeenschap. Maar als jullie het festival ook echt willen is er ook een rol weggelegd voor jullie. We doen het voor Moengo en als Moengo het wil, gaat het komen", aldus Pinas.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina