Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Mensen zitten gevangen in de oude gedachte’

‘Mensen zitten nog gevangen in de oude gedachte’

10/09/2019 00:30 - Jason Pinas

Politieke leider van de HVB, Raymond Sapoen.

Politieke leider van de HVB, Raymond Sapoen. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De nieuwe vorm van politiek die de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HVB) voorstaat, wordt door een belangrijk deel van de gemeenschap niet omarmd. Dat stelt Raymond Sapoen, politiek leider van de organisatie, tegenover de krant.

Zijn partij is volgens hem wel een van de snelst groeiende nieuwkomers in de politieke arena, echter beseft hij dat HVB zichzelf niet populair maakt door sommige ideetjes te prediken. Zo lopen de kiezers niet warm voor de manier waarop de HVB de overheidsfinanciën wil beheren en het 'te' grote ambtenarenbestand wil aanpakken.

"De hervormingsgedachte komt moeizaam op gang. De mensen zijn nog niet gevoelig daarvoor omdat ze nu bijna gevangen zitten in de tussen de twee uitersten, namelijk oranje en paars. We proberen duidelijk te maken dat we een zelfstandige partij zijn, geen afdeling van niemand en dat we het verschil kunnen uitmaken. Maar ze zitten nog vast in de oude gedachten en mensen hebben weinig vertrouwen in de politiek", legt Sapoen uit.

De politicus pleit voor drastische veranderingen op meerdere gebieden Een goed voorbeeld was de noodzakelijke bezuiniging van overheidsuitgaven bij de economische terugval in 2015. "Daarvóór was het hoe meer inkomsten je hebt, hoe meer je automatisch uitgeeft", aldus Sapoen. Hij onderstreept dat bezuiniging en het inbouwen van veiligheidsmechanismen, zoals een spaar- en stabilisatiefonds, meer dan noodzakelijk zijn.

Sapoen ziet ook graag structurele wijzigingen van het ondernemerschap, onderwijs en gezondheidszorg. Sapoen: "De hervorming moet over de gehele linie plaatsvinden. Vooral in het denken van ons als politici want we moeten begrijpen dat bij sommige vraagstukken we een beetje partij-overstijgend moeten denken. We moeten nu spijkers met koppen slaan."

De HVB is groot voorstander van een spoedige sanering van het overheidsapparaat. Dit vraagstuk speelt al geruime tijd en is ook besproken door verschillende bewindslieden. Een concrete oplossing is echter uitgebleven tot nu toe. Sapoen vindt dat er nu wel duidelijke afspraken moeten komen. "Als we dat niet doen, dan blijven we aan de gang. Dan hebben gegarandeerd dezelfde situatie bij de komende verkiezing en bij de komende regering. Dan blijf je gewoon in de vicieuze cirkel", waarschuwt de politieke leider van HVB.

Daarnaast kunnen de verlieslatende staatsbedrijven ook geprivaticeerd worden, meent Sapoen. "Dat zijn dingen die we nu al kunnen doen." Hij weet wel dat deze hervormingen niet door iedereen worden gedragen. Sapoen reageert nuchter op de vraag of hij hoop heeft dat de gemeenschap de voorstellen van de HVB zal ondersteunen. "We maken ons daar geen illusies over, maar wat we wel vaststellen is dat we op sommige plaatsen wel de snelst groeiende partij zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina