Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bushouders mogen niet van route afwijken

Bushouders mogen niet van route afwijken

10/09/2019 07:56 - Gilliamo Orban

Bushouders mogen niet van route afwijken

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Busvergunninghouders moeten eerst toestemming krijgen van het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C) om een afwijkende route te rijden. Dit staat volgens Sherwin Valies, diensthoofd van Openbaar Vervoer, in de busvergunningen.

"Vroeger werd dit nageleefd maar een tijdje is dit gedoogd als er van de route werd afgeweken. Maar we willen nu zaken op orde stellen conform de vergunningsvoorwaarden", stelt Valies. Hij wijst erop dat vanwege de vakantieperiode vele bushouders ritten krijgen naar de vakantieoorden in onder andere Para.

"Als deze bus vanuit Zanderij leeg is op de terugweg, mag die geen mensen oppikken. Die routes zijn voor POZ- of PL-bussen", legt het diensthoofd uit. Indien de bushouders groen licht hebben gekregen om zich te onttrekken van hun route, wordt dat doorgegeven aan de controleposten. "Onze mensen zijn dan op de hoogte hiervan en ze kunnen de bussen in de gaten houden."

Daarnaast wil de dienst voorkomen dat te veel bussen van dezelfde route zich onttrekken aan hun traject. Er moet voor gezorgd worden dat het openbaar vervoer gegarandeerd is op alle busroutes. Mochten bushouders zich meerdere keren zonder toestemming onttrekken van hun traject, kunnen ze hiervoor geschorst worden.

"Als het de eerste keer is, zal je een waarschuwing krijgen, maar als je je daarna meerdere malen hieraan schuldig maakt, kan je voor een paar dagen geschorst worden", zegt Valies.

Sinds het ministerie bekendmaakte dat niet zomaar van busroutes mag worden afgeweken, hebben zich volgens hem vijftig tot 75 bushouders aangemeld bij het ministerie. De Particuliere Lijnbushoudersorganisatie zou hiervan op de hoogte zijn. Voorzitter John Mahadewsing was niet bereikbaar voor commentaar.

Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV), zegt dat het onttrekken van een route is opgenomen in de vergunningsvoorwaarden, maar dat heeft volgens hem geen rechtskracht. "Die regels zijn indertijd niet goedgekeurd door de Raad van Ministers."

Hij wijst erop dat de bussen zijn verzekerd en ze zijn ook goedgekeurd om deel te nemen aan het verkeer. "Ik mag mij overal begeven met mijn bus zonder toestemming van de Dienst Openbaar Vervoer, maar we doen niet moeilijk. Dit kost ons geen geld, maar neemt wel wat tijd in beslag", aldus Sahadew-Lall.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina