Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Studenten verpleegkunde zijn wachten beu

Verpleegkundestudenten worden aan het lijntje gehouden

09/09/2019 17:11 - Naomi Hoever

Verpleegkundestudenten worden aan het lijntje gehouden

 

PARAMARIBO - Studenten verpleegkunde in de afrondende fase van hun opleiding zijn het lange wachten om hun scriptie te verdedigen beu. Ze hebben de vier officiële studiejaren aan het Elsje Finck-Sanichar College, voorheen Covab, achter de rug. Naar eigen zeggen wachten zij al twee jaar – buiten hun schuld – om hun scriptie te verdedigen.

Andere studenten die zich in 2014 hebben ingeschreven, zouden wel kunnen afstuderen en dit wekt wrevel bij de gedupeerde studenten. Zij kunnen hun beklag niet doen bij de Inspectie omdat hun documenten nog bij Covab liggen. De stukken worden pas opgestuurd als de scriptie is verdedigd.

De krant heeft de klachten van de studenten voorgelegd aan de onderwijsmanager van de Covab-basisopleiding, Winamba Bamoeje. "Ik moet alleen maar zuchten. Ze moeten het antwoord zelf geven en gewoon eerlijk zijn. Ik wil hierop niet meer reageren. ik laat het voor de studenten hun geweten. Ik heb al in de media hierop gereageerd. Laten ze zelf een eerlijke reflectie doen. In oktober spreek ik ze wel. Ik weet precies om wie het gaat."

Ze verwijst naar een interview dat ze in augustus heeft gehad met de Ware Tijd. Toen heeft ze uitgelegd dat het begin van de nieuwe de basisopleiding is verschoven naar maart 2020, omdat er voor studenten die moeten afronden een tekort is aan stageplekken

Met de verschuiving wil het instituut de toename van het aantal stagiaires binnen een kort tijdsbestek verkleinen en meer studenten de gelegenheid geven hun studie af te ronden tussen oktober 2019 en januari 2020. Op dit moment zijn er 225 stagiaires.

Het verzetten van de opleiding heeft ook te maken met de kortere opnameperiode voor patiënten door de ziekenhuizen, omdat de verzekeringmaatschappijen steeds minder willen betalen voor opnames die zij als 'te lang' typeren.

"Hierdoor is de zorgvraag bij de ziekeninstellingen verkleind en ontstaat er minder behoefte aan hulp van stagiaires. Het aantal stagiaires zonder opvangplek groeit", zei de onderwijsmanager toen in het interview.

De belangstelling voor de Covab-basisopleiding is toegenomen sinds in 2016 is gestart met duale inschrijving. Sindsdien worden studenten volgens Bamoeje niet alleen door de zorginstellingen aangemeld, maar doen zij dat ook zelf voor de opleiding tot verpleegassistent, ziekenverzorgende of verpleegkundige.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina