Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Kentucky-politiek

COLUMN: Kentucky-politiek

09/09/2019 14:00

COLUMN: Kentucky-politiek

Giwani Zeggen  

Ik zit ondertussen al bijna twee jaar in het vak van opvoeder. Nog afgezien van het feit dat ouder worden het mooiste is dat mij is overkomen, leer ik er ook een heleboel van. Je merkt namelijk hoe snel kinderen dingen overnemen. Als het goede gewoonten betreft, is er geen vuiltje aan de lucht. Kinderen zijn echter net kopieermachines. Wat jij erin stopt, komt eruit. Als jij als ouder het verkeerde voorbeeld geeft, neemt jouw zoon of dochter dat over. Eén geluk, als jij je er als ouder bewust van bent dat je het verkeerde voorbeeld geeft, kun je het nog corrigeren.

En als wij allemaal eerlijk zijn, als je kijkt naar jouw eigen gedrag en of denken over bepaalde kwesties, dan is een heleboel terug te voeren naar het gedrag van jouw ouders en naar jouw eigen ervaringen als kind. Zo is mijn liefde voor Suriname mij met de paplepel ingegoten. En dat terwijl ik niet in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo of 's Lands Hospitaal het levenslicht zag en mijn moeder, 'populair' gezegd, niet van hier is. Maar ook zij is intussen zo versurinamiseerd, dat ze me in 2007, na mijn studie, aanmoedigde terug te keren naar huis in plaats van in Nederland te blijven.

Waar ik naartoe ga met dit verhaal? Al het geklaag, terecht overigens, over de Surinaamse politiek en de politici. Wij klagen vaak over politici die loze beloften doen en ermee wegkomen. Of die, vlak voor verkiezingstijd, ons komen paaien met een geasfalteerde straat, een grondbeschikking of iets anders dat eigenlijk ons burgerrecht is, en dus de normaalste zaak van de wereld. En deze manier van handelen ken ik al vanaf de allereerste verkiezingen die ik meemaakte in 1987. En als ik de boeken uit de periode daarvoor moet geloven, was het veel vroeger niet anders.

Ik denk dat een deel van het probleem in onze opvoeding ligt. Diezelfde opvoeding waarover menigeen met de grootste dooddoener allertijden komt en zegt: "ik ben er niet slecht van geworden". Maar die opvoeding was verre van ideaal. Die boezemde ons angst in, terwijl er niet zomaar een gezegde is dat angst aanwijst als slechtste raadgever. En nog veel erger, die 'goede' oude opvoeding heeft ons geleerd dat je mensen voor de gek kunt houden, zonder dat er consequenties aan verbonden zijn. En meestal waren 'wij' kinderen het slachtoffer. En zoals ik eerder schreef: wat er bij ons in wordt gestopt, komt er later uit. Als volk dat niet afstraft, of politicus die het volk voor de gek houdt.

Weet u nog, als kleine jongen of klein meisje, dat uw vader of moeder op het punt stond te vertrekken en u huilde van verdriet. En dat ze dan zeiden: "ga snel binnen je schoenen aantrekken, dan mag je mee". Als u enthousiast, met schoenen aan terugkwam, was uw moeder weg. Maar u bleef. En uw moeder deed het de volgende keer weer. En deze, kent u deze nog: "Kom hier, ik ga je niet slaan, je hoeft niet bang te zijn". Vervolgens, omdat u uw ouders meer dan wie dan ooit vertrouwde, ging u naar ze toe. Om er vervolgens achter te komen dat uw vertrouwen werd geschaad. Maar u bleef, en het gebeurde weer.

Zo heb ik een nicht die mij ooit een 'Kentucky' beloofde. De volgende keer als ze op bezoek zou komen, zou ze er één voor mij meenemen. Ik wist niet wat het was, maar zoals ze erover sprak, moest het geweldig lekker zijn. Elke keer vroeg ik haar waar mijn 'Kentucky' was. Dan sliep ik al toen ze was gekomen, dan hadden anderen het gegeten en oh ja, ze was het in de bus vergeten. Het bezorgde mij een 'trauma' en haat jegens die nicht. Het zou nooit meer goedkomen. Toen ik slaagde in de zesde klas van de lagere school, vroeg mijn moeder wat ik als cadeau wilde. Mijn antwoord: "een Kentucky".

Daarom, de volgende keer dat u klaagt over belovende politici, vraagt u zichzelf af of u die loze beloften afstraft. Een kind kan zijn ouders niet afstraffen, u de politici wel. Maar meer nog, kijk ook naar uw eigen opvoeding. En houd uw kinderen niet voor de gek en schaad hun vertrouwen in u niet! Zij zijn niet alleen het volk, maar ook de politici van morgen.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina