Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brazilië staat stil bij klimaatsverandering

Brazilië staat stil bij klimaatsverandering

09/09/2019 21:31 - Amanda Palis

Waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Ronni Benschop en de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Aguiar brengen een toost uit.

Waarnemend minister van Buitenlandse Zaken Ronni Benschop en de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Aguiar brengen een toost uit.  

PARAMARIBO - “In een tijdperk waarin ‘fake news’ aan het toenemen is, is het zaak dat wij reageren met correcte informatie die ondersteund wordt door de wetenschap.” Dit zei de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Aguiar vrijdag aan de vooravond van de 197ste Onafhankelijkheidsdag van zijn land, op 7 september.

De achtergrond van zijn uitspraak werd voor velen pas duidelijk toen hij verwees naar media die de bosbranden in zijn land breed hebben belicht. Hij noemde het vreemd dat andere gebieden die jaarlijks met grote bosbranden worden geconfronteerd, zoals Europa, Afrika, Alaska en zelfs Siberië, niet eenzelfde (negatieve) internationale aandacht krijgen. Volgens Aguiar zijn de bosbranden van de afgelopen weken in zijn land, in omvang niet te vergelijken met die van begin 2000.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft volgens de ambassadeur op 23 augustus een decreet uitgevaardigd om meer mogelijkheden te bieden aan de brandweerlieden die zijn ingezet om de bosbranden te bestrijden. "Operation 'Green Brazil' is succesvol bezig geweest met het verminderen van bosbranden en ontbossing dit jaar", zegt Aguiar. Hij benadrukt het belang van zijn regering en de hele Braziliaanse gemeenschap om het milieu te beschermen.

"We zijn ons degelijk bewust van de barrières die hiermee gepaard gaan, maar zullen ons blijven inzetten tegen ontbossing, illegale mijnbouw en boskap en staan open voor internationale samenwerking, met in acht name van onze soevereiniteit. We doen een beroep op de ontwikkelde landen om de klimaatafspraken van vier jaar geleden in Parijs na te komen", zegt Aguiar. Hiermee verwijst hij naar de financiële beloften die rijke landen hebben gedaan tijdens de totstandkoming van het klimaatakkoord.

Minister van Defensie en waarnemend minister van Buitenlandse Zaken, Ronni Benschop, onderstreepte de ondersteuning die Suriname zal bieden in de strijd tegen klimaatverandering. "Als deel van het Amazoneregenwoud staat Suriname niet alleen stil bij de schatten die zich bevinden in dit, 's werelds grootste, regenwoud, maar het is ook solidair in het gevecht tegen klimaatverandering en reikt een sympathieke hand uit naar de bewoners die getroffen zijn door de bosbranden."

Naast de actuele klimaatthema's heeft zowel Aguiar als Benschop stilgestaan bij de sterker geworden relatie tussen Suriname en Brazilië. "Vorig jaar was Suriname een van de landen wereldwijd die een groot aantal overeenkomsten, onder andere voor technische samenwerking, heeft getekend met Brazilië", zei de ambassadeur.

Op het gebied van defensie hebben de twee landen al bijna 36 jaar een intensieve samenwerking. Benschop zegt dat deze samenwerking nog meer benadrukt en groter wordt met de Braziliaanse ondersteuning aan het ministerie van Defensie voor het vestigen van een Militair Instituut in Suriname. Ondanks het voorgaande is Aguiar bij lange na niet tevreden over de samenwerking. "Wij hopen op nog meer samenwerking in sectoren zoals handel, defensie en toerisme."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina