Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Vrije dag voor diepgang herdenking vredesverdrag’

‘Vrije dag voor diepgang herdenking vredesverdrag’

08/09/2019 14:21 - Cheflin Paulus

Activiteiten bij de Kathedrale Basiliek vorig jaar in verband met de jaarlijkse viering van Marrondag op 10 oktober. Het vredesverdrag met de Saamaka is op 19 september 1762 gesloten. De Commissie 'Saamaka Daka hoopt op een eenmalige nationale vrije dag op 19 september 2019.

Activiteiten bij de Kathedrale Basiliek vorig jaar in verband met de jaarlijkse viering van Marrondag op 10 oktober. Het vredesverdrag met de Saamaka is op 19 september 1762 gesloten. De Commissie 'Saamaka Daka hoopt op een eenmalige nationale vrije dag op 19 september 2019. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Wij moeten de Saramaccaanse cultuur kenbaar maken en de nadruk leggen op het erfgoed van de Saramaccaners. Wij hebben een rijke cultuur en willen niet dat die verloren gaat. Men moet het mooie van alles dat wij hebben, zien en ervan leren.” Dit zegt Renaldo Huur, voorzitter Commissie Saamaka Daka 19 september.

In gesprek met de krant vertelt hij over wat de organisatie beoogt met het verzoek aan de regering voor een eenmalige vrije dag in 2019. Hoewel op dit verzoek nog geen reactie is gekomen, hoopt hij dat het wordt ingewilligd. "Het is de eerste keer dat wij dit gaan vieren." Het Vredesverdrag is gesloten op 19 september 1762. Huur wil dat de Saramaccaanse gemeenschap de gelegenheid krijgt om door en op deze vrije dag tot bezinning te komen.

De totale samenleving, maar in het bijzonder jonge Saramaccaners moeten met de viering en herdenking van de ondertekening van het Vredesverdrag tussen de koloniale overheid en de marrons aan de Boven-Suriname- en Saramaccarivier gebruiken als middel om erfgoed dat verwaterd is te waarborgen. Het is volgens Huur belangrijk voor de groep om terug te gaan naar de manier waarop de voorouders van de Saramaccaanse nazaten toen leefden.

"Wij moeten die kennis onderling delen. Niemand is er ooit diep op ingegaan. Het is een heel mooie cultuur en men kijkt er van op wat er allemaal bij hoort. In 2007 was begonnen met onderzoeken en initiatieven, maar de mensen die dat deden, hadden niet de drang om alles in stand te houden. Wij moeten dit wel bewerkstelligen", aldus de voorzitter.

De organisatie schrijft in een persbericht dat er weinig aandacht wordt besteed aan de herdenking van het Vredesverdrag als markant moment in de Surinaamse geschiedenis. In enkele dorpen en door Saramaccaanse culturele organisaties vindt er volgens de commissie een bescheiden viering plaats, waarbij aandacht wordt geschonken aan traditionele klederdrachten, culinair, zang en dans. De herdenkingsdag is een perfect moment om dit alles meer diepgang te geven.

Huur zegt dat de viering van deze dag niet bedoeld is om apartheid tussen de marronstammen te creëren of als groep meer uit te steken. Hij vindt dat elke groep binnen de marrongemeenschap en ook andere etnische groepen de democratische vrijheid moeten hebben om zich op een dergelijke manier te uiten.  "De Saramaccaners moeten meer uitleg over de cultuur naar buiten kunnen brengen."

Huur: "Wij willen ons niet afscheiden van de andere groepen, maar kennis delen. Als andere groepen willen, mogen zij dat vieren. We zijn vrij. We leven in een democratisch land. Onze cultuur moet niet verwateren." Het is volgens de voorzitter aan de ouderen binnen de groep om alle zeden en gewoonten en eeuwenoude Saramaccaanse kennis weer boven water te halen. "Het mag niet verloren gaan. Deels is dit al het geval, maar wij moeten ervoor zorgen dat het niet verder gebeurt." 

Of ook andere marrongroepen een stap moeten doen zoals de Saramaccaners wil hij niet stellen. "We weten niet hoe het in hun culturen gesteld is. De Saramaccaners moeten nu opstaan om het licht te laten schijnen. Als wij hadden vastgehouden aan wat  onze voorouders hadden op het gebied van cultuur, dan waren wij veel sterker als groep. Wij moeten nu naar een andere tijd waarbij er verandering teweeggebracht wordt'', zegt Huur.

Op 18 september verzorgt de organisatie in Hotel Krasnapolsky een lezing over de Saramaccaanse cultuur. Op 24 augustus had de organisatie een onderhoud in de tuin van Royal Torarica met de nationale commissie Herdenking Jubileumjaren onder leiding van Henk Herrenberg.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina