Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Atletiekbond levert IAAF Level-1 coaches af

Atletiekbond levert IAAF Level-1 coaches af

08/09/2019 18:47 - Guillano Bruce

De cursisten die deelnamen aan de IAAF Level-1 cursus van de Surinaamse Atletiekbond (SAB) onder auspiciën van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), de Olympic Solidarity en het Surinaams Olympish Comité (SOC).

De cursisten die deelnamen aan de IAAF Level-1 cursus van de Surinaamse Atletiekbond (SAB) onder auspiciën van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), de Olympic Solidarity en het Surinaams Olympish Comité (SOC). Foto: Collectie Ifrish Alberg  

PARAMARIBO - Het korps aan gecertificeerde coaches van de Surinaamse Atletiekbond (SAB) is onlangs groter geworden. Na een cursus van twaalf dagen is de SAB negen IAAF CESC Level-1 coaches rijker.

SAB-secretaris-generaal Raymond Gilson, die de afgelopen dagen samen met de Uruguayaanse IAAF-instructeur Oscar Gadea de lessen verzorgde, is blij met het resultaat. "Atleten hebben recht op een competente coach. Er is bovendien veel atletiektalent dat goede begeleiding behoeft en dit sluit goed aan op die behoefte." Aan de cursus participeerden in totaal 23 personen, onder wie veertien Surinamers, negen Guyanezen en een Frans-Guyanees.

De atleten Ifrish Alberg en Ilsida Toemere hebben de cursus met succes doorlopen. Alberg is  ongeveer een jaar bezig met de begeleiding van vijf atleten en is blij dat hij nu een gecertificeerde trainer is. "Het is altijd mijn bedoeling geweest om na mijn actieve carrière mijn kennis over te dragen aan de volgende generatie. Dit is voor mij dus een goede stap in die richting", zegt de sprinter. "In veel gevallen zie je mensen na hun carrière niet meer op de baan, maar het is altijd positief dat je ook daarna de sport helpt ontwikkelen."

Toemere coacht nog niet, omdat ze zelf nog een actieve langeafstandloopster is. "Nu ik mijn certificaat in handen heb, gaat dat natuurlijk veranderen", belooft ze. Toemere beleefde de cursus, die van 24 augustus tot en met 12 september liep en in het Engels verzorgd werd, als intensief. De cursisten werden zowel theoretisch als praktisch onderricht en getoetst op alle disciplines: sprint, middenafstand, verspringen, hinkstap-springen, hoogspringen, discuswerpen, speerwerpen, kogelstoten, hamerslingeren, polsstokspringen en snelwandelen.

Nu ze hun certificaten hebben ontvangen, hebben de cursisten de bevoegdheid om atleten te trainen in de leeftijdscategorie van 6 t/m 21 jaar. De cursus vloeide voort uit afspraken die de Surinaamse atletiekbond maakte met de bonden van Guyana en Frans-Guyana. Die samenwerking wordt vervolgd wanneer volgend jaar de Level1-cursus in Guyana plaatsvindt. Volgens Gilson is het de bedoeling dat de bond vooral aan coaches uit Nickerie de gelegenheid zal geven de cursus te volgen. Voor hun is de afstand dan korter dan wanneer ze de cursus in Paramaribo zouden moeten volgen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina