Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ziekteverlof binnen SZF baart Hasrat zorgen

Ziekteverlof binnen SZF baart hoofd Medische Dienst zorgen

07/09/2019 10:08 - Naomi Hoever

Humphrey Hasrat zegt dat het SZF op jaarbasis een bedrag van SRD 108.000 kwijtraakt aan ziekteverzuim.

Humphrey Hasrat zegt dat het SZF op jaarbasis een bedrag van SRD 108.000 kwijtraakt aan ziekteverzuim. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het aantal ziektedagen van medewerkers binnen de dienstonderdelen van het Staatsziekenfonds (SZF) is zorgwekkend, vindt Humphrey Hasrat, hoofd van de Medische Dienst van het bedrijf.

"Als ik kijk naar de ziektestaat van de afgelopen twee jaar, is het ongelooflijk hoeveel ziekteverzuim er is bij een bedrijf als SZF. Ik ben tot de conclusie gekomen dat er bij bepaalde afdelingen dagelijks permanent drie mensen afwezig zijn wegens ziekte."

Het aantal van drie afwezigen afgewogen tegen een loon dat normaal wordt doorbetaald, levert op dat gemiddeld drie mensen worden betaald voor het niet werken. Uitgaand van een gemiddeld loon van SRD 3.000 komt dat op jaarbasis op een bedrag van SRD 108.000. "Dit bedrag gooi ik op jaarbasis weg aan mensen die niets doen", stelt Hasrat verbouwereerd.

Hij vraagt zich af waar Suriname internationaal zit als gelet wordt op ziekteverzuim. "In Nederland zei mijn manager dat ik maar recht had op twee ziektedagen. Dat was de norm, als je boven de twee ziektedagen zat, werd je geroepen voor een gesprek. Dat wil niet zeggen dat je niet ziek mag worden, maar zomaar wegblijven voor een griepje zoals ik het in Suriname meemaak, kan niet."

Hasrat: "Wat wij ook hebben in Suriname en binnen het SZF, is dat een patiënt een attest overlegt waarop staat dat ziekteverlof noodzakelijk wordt geacht. Als je vraagt wat er is, heeft degene zijn pink verzwikt. Als portier heb je je pink niet nodig. Dit, naast het feit dat attesten worden gekocht."

Verder geeft hij aan dat vakbonden moeten leren wat efficiëntie is. "Anders gaan wij dit land nooit veranderen. Mensen die altijd ziek zijn of voor elk wisje wasje het bedrijf sluiten." Hasrat zegt dat het zaken zijn die overwonnen moeten worden. Het betalen van stakingsdagen werkt bij hem niet. Hij stelt dat de conventies van ILO dat niet aangeven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen