Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • LVV begeleidt boeren bij het voldoen aan EU-eisen

LVV-beleidsadviseur: ‘Wat geldt voor de export, geldt ook voor de lokale markt’

07/09/2019 07:11 - Merredith Bruce

Groente en fruit op de Centrale Markt. Het ministerie van LVV is samen met boeren bezig orde op zaken te stellen, in verband met de strenge EU-eisen waaraan groenten en fruit moeten voldoen.

Groente en fruit op de Centrale Markt. Het ministerie van LVV is samen met boeren bezig orde op zaken te stellen, in verband met de strenge EU-eisen waaraan groenten en fruit moeten voldoen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Bij de inspanningen van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV )in verband met de strenge EU-voorwaarden voor de export van groenten en fruit, wordt de focus in de eerste plaats gelegd op de lokale markt. “Hier zijn er ook mensen die de producten eten, dus wat geldt voor de exportmarkt, geldt ook voor de Surinaamse markt”, stelt beleidsadviseur Tania Lieuw A Soe.

Het ministerie is drukdoende om samen met boeren orde op zaken te stellen, in verband met de strenge EU-eisen waaraan het land moet voldoen om groenten en fruit te mogen exporteren naar Europa. Volgens Lieuw A Soe zijn deskundigen van het departement samen met externe deskundigen en de private sector hard bezig te werken aan een aantal maatregelen. Ze noemt onder meer de training 'Good Agriculture Practices' (GAP). Hierbij worden boeren die gewassen leveren voor de export onderricht in standaarden waaraan ze moeten voldoen.

De beleidsadviseur noemt ook de verstrekking van productencodes aan boeren. Dit wordt gelinkt aan een databank waarmee getraceerd kan worden waar vandaan het product komt. Daarnaast is de inspectie bij exporteurs van landbouwgewassen opgevoerd. Ook de introductie van fytosanitaire maatregelen en labtesten is een belangrijk deel hiervan.

Lieuw A Soe heeft bij een informatiesessie deze week aan boeren in Para over een project van de Suriname Agriculture Market Access Project (Samap) gewezen op de serieusheid van de inspanningen die het ministerie pleegt in verband met de verscherpte EU-importregels. "Nu lijkt het een ver-van-mijn-bed-show maar op het moment dat we ananas willen exporteren heb je er gelijk mee te maken", zei ze tegen de overwegend ananasboeren die aanwezig waren.

Het project van de Samap stelt boeren in staat om tot een bepaald bedrag niet-financiële ondersteuning te krijgen om hun productie te verhogen en te professionaliseren. Lieuw A Soe die hiervan het aanspreekpunt is, zegt dat dit ook een van de methoden is om te voldoen aan de veiligheidsvoorwaarden voor export. Vanaf 1 september moeten exporteurs van groenten en fruit aan deze voorwaarden voldoen.

De EU-voorwaarden worden per 14 december verder verscherpt. Zo zal er een importverbod gelden voor 39 hoog risico-planten en sierplanten waaronder sopropo. Dit gewas beslaat 40 procent van de export. In de eerste week van oktober komt er een auditteam van de EU naar Suriname om na te gaan of de betrokken instanties op de goede weg zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina