Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VP bij ondertekening Amazone-pact

VP bij ondertekening Amazone-pact

06/09/2019 05:55 - Ivan Cairo

Vicepresident Ashwin Adhin.

Vicepresident Ashwin Adhin. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Amazone-landen zullen op de presidentiële top die vrijdag in de Colombiaanse stad Leticia wordt gehouden een pact sluiten voor het behoud van het Amazonegebied. Suriname wordt op deze conferentie vertegenwoordigd door vicepresident Ashwin Adhin.

De Ware Tijd  verneemt dat Adhin en zijn delegatie donderdagavond met een gecharterd SLM-toestel naar Colombia zijn afgereisd. De bedoeling is dat ze direct na de conferentie terugkeren naar Suriname. "Door deze presidentiële top zal een verklaring worden uitgegeven die het Leticia-pact voor het Amazonegebied omvat", zei de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Holmes Trujillo, aan verslaggevers.

Of Suriname het document ook zal tekenen, is vooralsnog niet duidelijk. "Suriname gaat ter vergadering om de toekomst van het Amazonegebied te bespreken", aldus minister van Buitenlandse Zaken Yldiz Pollack-Beighle.

Volgens minister Trujillo zal de verklaring "concrete acties bevatten" om het Amazonegebied te behouden, en zal het "een scala aan activiteiten" omvatten waaraan niet alleen de landen van het Amazonegebied maar ook andere landen in de regio en de internationale gemeenschap zullen deelnemen.

"De reden voor deze oproep houdt verband met het belang van het Amazonegebied, niet alleen voor de Amazonelanden en voor de regio, maar voor de hele wereld", zei de bewindsman. Hij voegde eraan toe dat het doel van de top is om de coördinatie te bevorderen van acties voor het behoud van het Amazonegebied, waar wekenlang grote branden hebben gewoed.

Tijdens deze conferentie zullen de regeringsleiders zich ook buigen over de bosbranden die momenteel woeden in het Amazoneregenwoud en de gevolgen daarvan. Bescherming duurzaam behoud en benutting van het bos staan centraal tijdens de top. De vergadering in Leticia zal worden bijgewoond door de presidenten Lenin Moreno van Ecuador, Martin Vizcarra van Peru, Evo Morales van Bolivia en gastheer Ivan Duque van Colombia.

President Jair Bolsonaro van Brazilië zal niet lijfelijk aanwezig zijn, omdat hij zondag een operatie moet ondergaan. Maar hij zal deelnemen via videoconferentie en een delegatie sturen onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo. Ecuador, Peru, Brazilië, Colombia, Suriname, Venezuela en Guyana vormen samen het Amazonegebied.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina