Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Surinaamse deskundige naar Bahama's

Staatsolie stuurt deskundige naar Bahama’s

06/09/2019 17:14 - Ivan Cairo

Staatsolie-directeur Rudolf Elias.

Staatsolie-directeur Rudolf Elias. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Staatsolie stuurt deze week één van haar medewerkers naar Bahama’s om te assisteren bij de herstart van een olieraffinaderij daar die enkele dagen geleden door orkaan Dorian is getroffen.

Minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, zei woensdag tegen journalisten, dat via Caricom het verzoek is gedaan om een raffinaderij deskundige beschikbaar te stellen. "Wij gaan iemand sturen. Wij sturen één van onze beste inspecteurs naar de Bahama's", zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias aan de redactie van de Ware Tijd.

Hij geeft verder aan dat het verzoek van CDEMA, het rampenbeheersingsorgaan van de Caricom, via NCCR-coördinator Jerry Slijngard is binnengekomen bij Staatsolie. Elias merkt op dat bij grote natuurrampen zoals orkaan Dorian er schade kan worden aangericht aan installaties zoals olieraffinaderijen. Suriname en Jamaica zijn de twee enige andere Caricomlanden die over een olieraffinaderij beschikken.

De Staatsolie-directeur weet vooralsnog niet welke schade de raffinaderij in de Bahama's heeft opgelopen. "We gaan er naartoe om te kijken of we kunnen helpen. Onze inspecteur gaat opnemen wat de schade is en op basis daarvan zal een plan gemaakt moeten worden wat allemaal gedaan dient te worden om de raffinaderij weer operationeel te krijgen", aldus de directeur.

Hij verwacht dat naast Suriname ook Jamaica deskundigen zal sturen. Aan de hand van wat zal worden aangetroffen zal duidelijk worden in hoeverre Staatsolie ook in het daadwerkelijk traject naar de herstart van de raffinaderij assistentie zal verlenen.

Eerder in de week maakte Bahamas Petroleum Company (BPC) bekend dat de orkaan geen bedreiging had gevormd voor een potentieel grote aardoliereserve in de wateren van de eilandstaat. Dinsdag deed BPC melding van "de waarschijnlijke aanwezigheid en kwaliteit van een bron- en aardoliesysteem van wereldklasse dat zich precies in de BPC-concessie bevindt".

Verschillende exploraties en analyses de afgelopen maanden zouden sterke indicaties van migratietrajecten die wijzen op de aanwezigheid van koolwaterstoffen hebben getoond. Het streven is om uiterlijk eind 2020 enkele exploratieputten te boren om de volledige concessie te behouden. Indien dat niet wordt gedaan zou BPC 50 procent van de concessie kunnen verliezen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina