Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • India verliest contact maanlander bij landing

India verliest contact maanlander bij landing

06/09/2019 23:19

De verwachtingen waren hooggespannen in India, maar het lijkt erop dat de landing van Chandrayaan-2 is mislukt.

De verwachtingen waren hooggespannen in India, maar het lijkt erop dat de landing van Chandrayaan-2 is mislukt. Foto: AFP  

BANGALORE - Het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO heeft tijdens de landing het contact verloren met de onbemande maanlander die de zuidpool van de maan zou gaan onderzoeken. Op een hoogte van 2,1 kilometer boven de grond werd het contact verbroken, laat directeur Kailasavadivoo Sivan weten.

Het is niet bekend wat er met de lander, die deel uitmaakt van de missie Chandrayaan-2 (Maanvaartuig-2), is gebeurd. "Gegevens worden geanalyseerd", zei Sivan in een zaal vol wetenschappers vanwaaruit de landing werd gevolgd.

De lander (Virkram), met aan boord een karretje (Pragyan), was op 22 juli gelanceerd. Het is de bedoeling dat Vikram en Pragyan de komende weken samen de bodem bij de zuidpool van de maan gaan onderzoeken. Daar is misschien waterijs te vinden. Ook moeten ze speuren naar de stof helium-3. Dat is misschien een schone en veilige bron van kernenergie. NvhN.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina