Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dorian bereikt oostkust VS

Dorian bereikt oostkust VS

06/09/2019 02:15

Orkaan Dorian is langs de kustlijn van South en North Carolina getrokken en bracht daar veel wind en hevige regen.

Orkaan Dorian is langs de kustlijn van South en North Carolina getrokken en bracht daar veel wind en hevige regen. Foto: AFP  

RALEIGH - Orkaan Dorian heeft ook in de Verenigde Staten zijn eerste dodelijke slachtoffers geëist. Drie personen in Florida en één in North Carolina zouden zijn verrast door het natuurgeweld, schrijft persbureau AFP.

In de Bahama's is het dodental opgelopen tot dertig, maar de Bahamaanse minister van Gezondheid Duane Sands verwacht dat het "ontstellend" hoog gaat oplopen. Veel mensen op de eilandengroep worden nog vermist. De eilanden zijn grotendeels in puin gelegd, volgens een eerste schatting bedraagt de schade ruim 6 miljard euro.

Dorian werd krachtiger vlak voordat de storm de VS bereikte maar is inmiddels weer afgezwakt naar een orkaan van de tweede categorie, met windsnelheden van ongeveer 175 kilometer per uur. Op de Bahama's was Dorian nog een storm van de vijfde en zwaarste categorie met windsnelheden van 300 kilometer per uur. De Nederlandse marine maakte donderdag bekend dat twee schepen met hulpgoederen vanaf Sint Maarten naar de eilandengroep worden gestuurd.

Voor zover bekend zaten vrijdag 250.000 woningen en bedrijven in het zuidoosten van de VS zonder stroom door de orkaan, maar valt de schade enigszins mee. Zo'n anderhalf miljoen geëvacueerden in Georgia en North en South Carolina mogen inmiddels weer naar huis.

Op de eilandengroep Outer Banks vlak voor de kust van North Carolina wordt wél gevreesd voor forse schade. Het oog van Dorian hangt momenteel in de buurt van het uiterste oostpunt van de Amerikaanse staat en de orkaan verplaatst zich langzaam, waardoor het veel tijd heeft om schade aan te richten. Volgens het Nationale Orkaancentrum van de VS gaat Dorian na de oostkust van North Carolina verder over zee en komt de storm pas in Canada weer aan land. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina