Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Macht en pionnen

COLUMN: Macht en pionnen

06/09/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Het is eerder de tijd om doordacht integratiebeleid te ontwikkelen dan nu reeds een Migrantendag te organiseren. Absoluut wel toe te juichen als deze dag er ook is ter vervanging van al die speciale vrije dagen die we nu kwijt zijn aan de migranten van weleer: Hindostanen, Javanen, Chinezen en de Creolen die hier gedwongen kwamen. De enigen die recht hebben op een eigen vrije dag, omdat zij hier al woonden, zijn de inheemsen. En die vechten nog steeds voor de wettelijke erkenning van hun traditionele grondgebieden.

De snelle instroom nu van tientallen vreemdelingen en de onbeschaafde financiële verrijking van personen die hiervan profiteren, baart zorgen. Haïtianen gaan in gewone kleren de smerig dichtbegroeide goten in om deze handmatig op te schonen. Het risico slangen en krokodillen tegen te komen of ziekten op te lopen, nemen ze voor lief. Net als de morserij die burgers als vanzelfsprekend dumpen in de goten.

Steeds meer Chinezen, Colombianen en Venezolanen lopen voorbij in onze woonwijk en in het Spaans wordt gevraagd naar werk of het huren van een appartementje. De nieuwkomers zijn goedkopere arbeidskrachten die door hun 'werkgever' worden misbruikt om zwart geld verdienen. Zij overleven en werken drie keer zo hard voor een minimaal loon.

Ik heb geen moeite met nieuwkomers. Zij kunnen zelfs een verrijking zijn. De bekende miniatuur-erfwoningen die aan toeristen worden verkocht, worden door Cubanen gemaakt. In een bekend café in het uitgaanscentrum op Noord hebben Cubaanse kunstenaars een cementreliëf aangebracht op een muur. Deze onbekende techniek hebben zij geïntroduceerd in Suriname.

Haïtianen leveren hun aandeel in de handicraft. En ooit zullen ongetwijfeld enkelen van deze nieuwkomers zakelijk net zo succesvol worden als de grote jongens van nu in Suriname, ooit hiernaartoe getransporteerd. Daar zitten overigens oude politici bij die bij aanvang van hun carrière geen bezit hadden. Niet eens op de eerste trede van de geldladder stonden.

Een miljonair zei eens: "Iedereen die van niets schatrijk is geworden, heeft dingen gedaan die niet altijd even zuiver zijn. Anders word je niet rijk". NPS voorzitter Rusland roept journalisten op om 'schadelijke pionnen' in onze samenleving te ontmaskeren. Het is echter de plicht van zowel coalitie als oppositie (elke politicus) om twijfelachtige belangen van bestuurders en hun financiële verwevenheid in het politieke machtsspectrum, bloot te leggen.

Ik kreeg recent een oud filmpje toegestuurd over Nederlandse politieke bestuurders en hun betrokkenheid bij de grote economische spelers in hun land. Een Tweede Kamerlid van de Socialistische Partij verwijst daarin naar de oprichting van Koninklijke Shell in 1918 op Curaçao en de wederverkoop in 1985, voor het symbolische bedrag van een gulden. Daarmee heeft Nederland alle verantwoordelijkheid van zich afgeschoven en zit Curaçao nu opgescheept met een hele grote gifbelt die vele honderden miljoenen kost om op te ruimen.

Interessanter in het filmpje is de betrokkenheid van Nederlandse toppolitici bij de Koninklijke Shell. De multinational betaalt nul procent belasting in eigen land door allerlei rare belastingconstructies. En wat blijkt; de huidige minister van Financiën in Nederland, Hoekstra, heeft vroeger gewerkt bij Shell. Net als de huidige minister van Buitenlandse Handel, Kaag en minister Wiebes van Economische Zaken. Oud-premier Kok ging na zijn premierschap ook werken bij Shell. Kortom. het bedrijf schijnt dus op heel veel manieren invloed te hebben op de Nederlandse politiek. Informatie die een Tweede Kamerlid uit de oppositie, gedocumenteerd en onderbouwd, naar buiten brengt.

In de Nationale Assemblee van Suriname zijn genoeg leden die eerder topfuncties hebben bekleed. Gedocumenteerd weten welke criminele organisaties actief zijn in het land, waarom de grenzen tot op heden gewoon openblijven en wie er profiteert van deze onduidelijkheden. Het is de plicht van de oppositie om faya tori onderbouwd naar buiten te brengen en niet simpelweg door te schuiven naar journalisten met het advies 'pionnen in de gaten te houden'.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina