Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Agenten riskeren oneervol ontslag

Agenten riskeren oneervol ontslag

06/09/2019 00:00 - Cheflin Paulus

Agenten riskeren oneervol ontslag

 

PARAMARIBO - Twee agenten die recentelijk in verzekering zijn gesteld voor vermoedelijk aannemen van smeergeld wacht een strakke aanpak van de korpsleiding en het Openbaar Ministerie als ze schuldig blijken te zijn. De korpsleiding zal disciplinaire of strafrechtelijke maatregelen tegen hen treffen, zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden.

Ze kunnen zelfs oneervol ontslagen worden. "Het moet een eyeopener zijn voor ons allen om zaken te doen volgens de wet. We bedekken oneerlijke handelingen van collega's niet met de mantel der liefde, maar treden op. Ze moeten instaan voor de consequenties", zegt Naarden aan de krant. Hij zegt dat het onderzoek nog gaande is. "Het moet blijken wat precies gebeurd is."

De twee politieagenten zouden vreemde valuta hebben aangenomen van een autobestuurder tijdens een verkeerscontrole. Het geld werd aangeboden nadat de agenten hadden geconstateerd dat autopapieren van de chauffeur niet in orde waren. Hoe de zaak aan het licht is gekomen, is nog onbekend.

Naarden wijst erop dat een agent die geld aangeboden krijgt van een burger, de persoon in verzekering mag stellen. "Als een burger een agent benadert, moet je die burger aanhouden en niet meewerken aan omkoping van een ambtenaar. Hij is controleur en moet erop toezien dat wetten worden nageleefd."

In geval een agent een burger er bij een overtreding toe brengt om geld af te staan, dan moet de burger dit weigeren en aangifte doen van afpersing. Naarden is van mening dat agenten die zulke overtredingen begaan uit het korps moeten worden verwijderd. De politie-inspecteur zegt dat geldzucht de voornaamste oorzaak is dat agenten giften aannemen. Dat deze collega's met financiële problemen zitten, is volgens hem geen reden.

Een mogelijkheid om uit de geldzorgen te komen is volgens Naarden het maken van overuren en dat kan door de onderbezetting van het korps. "Als we kijken naar het bedrag dat agenten soms aannemen, dan zien we dat ze zoveel meer verdienen. Je moet leven naar je inkomen. Ik heb er geen excuus voor dat mensen gelden aannemen. Het is jammer dat ze op deze wijze de organisatie in het kwaad daglicht brengen."

De woordvoerder stelt dat de agent als persoon de juiste keuze moet maken. "Er wordt vaker met hen gesproken, vooral tijdens de opleiding. Skowtu no e teki pikinnengre na wroko. We kunnen je niet constant bij de hand nemen. Je hebt een eigen verantwoordelijkheid en moet ook de beroepseer hoog houden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina