Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Chinees-Surinaamse Vriendschaps Associatie 45 jaar

Chinees-Surinaamse Vriendschaps Associatie 45 jaar

02/09/2019 03:08 - Amanda Palis

Een diner in verband met het 45-jarig bestaan van de Surinaams-Chinese Vriendschaps Associatie.

Een diner in verband met het 45-jarig bestaan van de Surinaams-Chinese Vriendschaps Associatie. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Het doet zeker goed om gewaardeerd te worden, maar sterker nog, om erkend te worden voor het werk dat wij tot nu toe hebben gedaan”, zegt Dirk Currie, voorzitter van de Surinaams-Chinese Vriendschaps Associatie. Hij sprak vrijdagavond tijdens een diner dat de Chinese ambassade georganiseerd had in verband met het 45-jarig bestaan van de associatie.

De Chinese ambassadeur Liu Quan had het over "noemenswaardige en waardevolle inzet". Hij uitte zijn dankbaarheid voor het werk van de vrienden van China en gelooft dat zij een nog grotere rol kunnen spelen in het versterken van de relaties tussen de twee landen. De associatie is op 1 september 1974 opgericht met als doel vriendschappen tussen Suriname en China tot stand te brengen. Twee jaar later begonnen de diplomatieke betrekkingen.

Currie: "De indruk die men vroeger had van China, dat bijvoorbeeld producten die daar vandaan kwamen van mindere kwaliteit waren, geldt tegenwoordig niet meer. Wij zien kwalitatief hoogstaande producten en multinationale bedrijven maken deel uit van de Chinese economie."

De associatie heeft in de afgelopen jaren veel bereikt, onder andere met ontmoetingsavonden en evenementen zoals het Chinese filmfestival dat dit jaar nog is gehouden. Currie noemde ook voorlichtingsavonden voor studenten die met een beurs van China daar (hebben) kunnen studeren. Zo een studie biedt ook de mogelijkheid om op een educatieve en ontspannen manier kennis te maken met de Chinese cultuur.

De Verenigde Surinaams-Chinese Associatie, Scua, is het overkoepelende orgaan van alle Chinese verenigingen in Suriname. Secretaris Cindy Lee onderstreept de invloed die de Surinaams-Chinese Vriendschaps Associatie heeft gehad op de Chinese gemeenschap. "We stonden bekend als een bijna gesloten gemeenschap binnen de samenleving, maat met de inzet en werk van deze associatie worden wij niet alleen meer geaccepteerd, maar staan wij ook veel meer open."

Scua lanceerde twee weken geleden in samenwerking met de vriendschapsassociatie, een fotoproject in Coronie. Een deel van de tweede groep Chinese immigranten is naar dit district gebracht om op de plantages te werken. Zij hebben daar met de hand het zoetwaterkanaal gegraven, vertelde districtscommisasaris Remie Tarnadi. Er wordt overwogen om in het district een monument op te zetten ter nagedachtenis van deze groep.

Het Chinese in me-fotoproject wordt georganiseerd in het kader van 166 jaar Chinese immigratie. Personen met verschillende achtergronden, inclusief Chinese roots, kunnen hun familiegeschiedenis of -verhaal indienen en die vertellingen worden meegenomen tijdens een expositie en gepubliceerd in een fotoboek met verhalen van de Chinese nazaten.

Het doel van het project is om de geschiedenis, identiteit en integratie van de Surinaamse Chinezen te verzamelen en om hun relatie met andere etnische groepen te versterken. De expositie is op 16 en 17 november in Kong Ngie Tong Sang. Deelnemers kunnen met hun inzending een reis winnen naar de Volksrepubliek China. "Je kunt het zien als een soort back to my roots trip voor de participanten, zodat zij kunnen zien van waar hun voorouders komen", vertelt Lee.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina