Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boeren onderhandelen over betere padieprijs

Boeren onderhandelen met Westland Group voor betere padieprijs

01/09/2019 21:19 - Beta Debidien

Vrijdag is gestart met het binnenhalen van de padieoogst in Nickerie.

Vrijdag is gestart met het binnenhalen van de padieoogst in Nickerie.  

NIEUW-NICKERIE - De Vereniging van Padieproducenten (VPP) is door de Westland Sama Group (WSG) uitgenodigd voor afrondende gesprekken deze week over een nieuwe opkoopprijs van padie. De onderhandelingen begonnen twee weken geleden. “Wij hopen dat bij de afronding de opkoopprijs van SRD 115 per zak van 79 kilogram een feit zal zijn”, zegt Bramhdew Rampadarath van de producentenorganisatie. Dat zal SRD 10 meer zijn dan vorig seizoen.

De VVP is ook goed te spreken over het feit dat de WSG als opkoper aan haar betalingsplicht tegenover de boeren heeft voldaan. Rampadarath beweert dat de productiekosten voor de najaarsoogst vrij hoog zijn. "Vooral de vlieg- en ploegkosten zijn vanwege de hoge brandstofprijzen gestegen." Hij betreurt het dat niet alle handelaren zich hebben gehouden aan het verzoek van LVV om kunstmest voor SRD 165 per zak van 50 kilogram te verkopen. Er zijn handelaren die tussen de SRD 170 en SRD 190 vragen.

De VVP-voorzitter verwacht dat de hoge brandstofprijzen er ook toe zullen leiden dat de kosten voor gebruik van een combine zullen stijgen. "Wanneer straks de oogst begint dan kunnen we zien wat de prijs zal zijn van het oogsten van een hectare rijpe padie." Indien de opkoopprijs beneden de SRD 115 uitvalt, dan zal de rijstboer het niet overleven, "vandaar dat wij dit bedrag als richtprijs hebben". De voorzitter zegt dat de Westland Sama Group in staat is alle padie in Nickerie op te kopen, "want ze heeft een heel grote opslagcapaciteit".

Landbouwer Chaitram Adhin denkt dat SRD 115 een heel goede prijs zal zijn voor de rijstboeren. Uit dit bedrag moeten de boeren overigens ook vrachtkosten betalen om de padie van Nieuw-Nickerie te brengen naar de pelmolen, op de plek in Wageningen waar vroeger het bedrijf van de Stichting Machinale Landbouw was gevestigd. Hij denkt dat daardoor sommige boeren eerder zullen kiezen voor andere molenaars die zelf de padie bij de producenten ophalen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina