Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aanleg weg Boven-Suriname straks een feit

Aanleg 'hoognodige' weg Boven-Suriname straks een feit

01/09/2019 17:58 - Gilliamo Orban

Districtscommissaris Humphrey Jeroe van het ressort Boven-Suriname.

Districtscommissaris Humphrey Jeroe van het ressort Boven-Suriname. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De aanleg van een 22 kilometer lange weg door het Langu-gebied in Boven-Suriname kan deze week beginnen. De overheid wil hierdoor de reis door dit gebied enigszins vergemakkelijken voor de bewoners. Zij lopen nu met hun goederen of spullen over de stroomversnellingen, wat gevaarlijk en afmattend is, om verder met de boot te reizen.

"Het gaat om Tapawatrasula en Gran Dan, stroomversnellingen die de mensen moeten trotseren. De weg zal daarom een hele tegemoetkoming zijn voor de mensen", zegt Humphry Jeroe, districtscommissaris van het ressort Boven-Suriname. De weg zal lopen van Djumu naar het laatste dorp van het Langu-gebied, namelijk Stonuku.

Er zal brandstof worden aangeleverd om het project uit te voeren. Volgens de burgervader zullen een tractor en een graafmachine, die al in het gebied zijn, eerst een servicebeurt krijgen. "We zullen daarna het bos openstoten. Er is al een tracé aangelegd", zegt Jeroe.

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft een pick-uptruck van vier ton beschikbaar gesteld. Die kan voorlopig niet worden vervoerd naar het gebied, omdat het water hiervoor te laag is. Het werk zal hierdoor niet gestagneerd worden, zegt de dc. "We zullen alvast aan de slag gaan met de tractor en graafmachine."

Tijdens de aanleg van de weg moeten ook bruggen worden gebouwd of kokers geplaatst waar zich kreken bevinden. Het gaat zeker om vier kreken waarvan de breedste zes meter is. Manuel Dinge, een van de initiatiefnemers van het project, prijst de inzet van de overheid.

Toen minister Vijay Chotkan van OWT&C en de dc enkele weken geleden in het gebied waren, is het plan aan hen voorgelegd. De initiatiefnemers konden het werk niet zelfstandig uitvoeren, omdat ze niet alle middelen daarvoor hadden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina