Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Zout der Aarde’ opereerde zonder toestemming

‘Zout der Aarde’ opereerde zonder toestemming

31/08/2019 07:27 - Merredith Bruce

Jurmen Matadien toont de redactie de ruimten die gerenoveerd worden. Het tehuis Zout der Aarde is volgens Matadien onterecht in opspraak geraakt.

Jurmen Matadien toont de redactie de ruimten die gerenoveerd worden. Het tehuis Zout der Aarde is volgens Matadien onterecht in opspraak geraakt. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het in opspraak geraakte kinderhuis ‘Zout der Aarde’ had geen bevoegdheid om te opereren. Die informatie deelt minister André Misiekaba op basis van voorlopige rapportage van het onderdirectoraat Kategoriaal Maatschappelijk Werk. De instelling was op aangeven van de daartoe bevoegde autoriteiten gesloten, nadat er onregelmatigheden waren geconstateerd.

"Uit voorlopige rapportage is gebleken dat de zaak al die tijd buiten het gezichtsveld van het publiek om nog werd gedraaid", zegt Misiekaba. De onregelmatigheden hadden onder meer te maken met onverantwoordelijke beheerders, kinderen die werden verwaarloosd en onregelmatigheden met betrekking tot het financiële reilen en zeilen. De minister laat weten dat de onderdirecteur Kategoriaal Maatschappelijk Werk bij het tehuis is langsgegaan. Hij wacht de schriftelijke rapportage van dit bezoek af.

Nu wordt nagegaan welke procedures er gevolgd moeten worden, om de kinderen die onder het tehuis vallen elders op te vangen. De instelling raakte deze week in opspraak, nadat de bestuursdienst Paramaribo Zuid-West foto's had geplaatst op Facebook van onhygiënische toestanden daar. De bestuursdienst had een onderzoek ingesteld, naar aanleiding van een filmpje op sociale media, dat moest aantonen onder welke slechte toestanden de kinderen er vertoeven.

Bij het bezoek aan het tehuis door onder andere de districtscommissaris, politie van Uitvlugt en het BOG, werden onder andere afgebrokkelde matrassen en vieze toiletten aangetroffen. Op basis van de aangetroffen situatie werd geconstateerd dat het tehuis in geen jaren een schoonmaakbeurt heeft gehad. De Public Relations van de politie meldde vrijdag dat vanwege de aangetroffen situatie de eigenaresse van het tehuis (Gonda Matadien,…red) werd aangezegd de plek te sluiten.

Zij weigerde overigens toegang tot het gebouw aan de medewerkers van de bestuursdienst die daarop de politie inschakelden. De redactie toog vrijdag naar het tehuis en kreeg daarbij een rondleiding van Jurmen Matadien, die samen met zijn moeder belast is met het beheer. Hij vindt dat zaken al dan niet bewust in een verkeerde context zijn geplaatst. Volgens Matadien is dit alles aangestoken door het filmpje dat op sociale media rondging, wat ertoe heeft geleid dat het tehuis onterecht in opspraak is geraakt.

Hij wijt dit aan kwade opzet van enkele jongens die in de buurt verblijven. Die hebben zich uit boosheid via een schutting toegang verschaft tot een van de ruimtes en die vervolgens op beeld vastgelegd. Daarmee, zegt hij, is er een eenzijdig beeld de wereld ingegaan. "Die jongens roken marihuana en we hebben ze er vaker op aangesproken", verklaart hij hun boosheid. In de bewuste ruimte waar is gefilmd, zijn de afgebrokkelde matrassen in een hoek opgestapeld. Dat heeft volgens Matadien te maken met de renovatie die nu gaande is.

"Als we bezig zijn de kamers te renoveren, kunnen we de matrassen toch niet daar laten?" Hij bevestigt dat de matrassen gebruikt worden, maar dan worden er hoeslakens over geplaatst. "We zullen deze niet meer gebruiken. Er worden nieuwe aangeschaft." De keukenruimte waarvan de bestuursdienst foto's heeft geplaatst, wordt allang niet meer gebruikt, zegt Matadien. Hij laat de redactie vervolgens kamerruimtes zien die als onderdeel van de renovatiewerkzaamheden pas een verfbeurt hebben gehad.

Zout der Aarde vangt rond de 25 kinderen op. Matadien zegt dat het tehuis vanwege geldtekort genoodzaakt is om de werkzaamheden gefaseerd uit te voeren. De leidinggevende spreekt berichten tegen dat de instelling wordt gesubsidieerd. "We krijgen al jaren geen subsidie meer." Dit is inderdaad zo, zegt Misiekaba hiermee geconfronteerd, om het simpele feit dat het tehuis al was gesloten door de autoriteiten. Het interview met de minister was vrijdag, nadat de redactie bij het tehuis was langsgegaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina