Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Tijdverruiming bij toets conflicterend’

‘Tijdverruiming bij toets conflicterend’

30/08/2019 05:05 - Naomi Hoever

‘Tijdverruiming bij toets conflicterend’

 

PARAMARIBO - Toetsontwikkelaars vinden dat er sprake is van 'conflict of interest' bij het besluit van onderwijsminister Lilian Ferrier om de tijd voor hoofdrekenen bij de glo-toets te verruimen. Deskundigen fronsen ook de wenkbrauwen over het moment waarop dit besluit is genomen, namelijk één week voor de toets.

Met haar besluiten draait Ferrier door, vinden deskundigen die niet bij naam genoemd willen worden. "Het betekent dat de minister op de stoel van de ontwikkelaars van de toets gaat zitten. Hoe kan ze nu de toetsen stuk voor stuk doornemen? Ze geeft eigenlijk de ontwikkelaars een brevet van ongeschiktheid."

De deskundigen leggen uit dat het toetsproces een heel traject is met een belangrijke rol voor curricula, toetsmatrijzen, deskundige opstellers, vaststellers en andere experts. "Zijn deze zaken in ogenschouw genomen bij het verruimen van de tijd? Zijn deze vakbekwame mensen geraadpleegd?" vragen deskundigen zich af. 

"De leiding van het ministerie moet beleid maken en niet op afdelingsniveau het werk bepalen. De minister had het over vernieuwing en verbetering van de toetsen. Zijn de curricula van de onderwijsniveaus vernieuwd en trainingen verzorgd voor de sectie toetsconstructie het afgelopen jaar?" De deskundige vragen zich ook af waar de integrale aanpak van het onderwijs is gebleven.

"Het elfjarige basisonderwijs is een andere hoofdpijn. Jaren geleden waren er al beraadslagingen en de slotsom was ook toen al een integrale aanpak. Omdat die er niet was en men niet wist hoe dat uit te voeren besloot men er een achtjarige school van te maken. Nu zijn we tien jaar verder en deze minister wil weer het elfjarige systeem", stellen zij vast. 

"Zijn alle belanghebbenden hierbij betrokken? Is hierover breedvoerig met de scholen, inspectie-apparaten, begeleiding, curriculum ontwikkeling afgestemd? Hoe wil men de uitvoering organiseren? Wij geloven in innovatie, maar zaken moeten met alle belanghebbenden worden aangepakt", aldus de onderwijsdeskundigen in gesprek met de redactie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina