Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘BlackRock kocht gewoon obligaties'

‘BlackRock kocht gewoon obligaties van Suriname’

30/08/2019 07:49 - Ivan Cairo

Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad.

Minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Op geen enkel moment heeft de regering rechtstreeks geld geleend bij de internationale beleggingsmaatschappij BlackRock. Dat zegt minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, aan de Ware Tijd. Het bedrijf heeft slechts deelgenomen aan de uitgifte van staatsobligaties in 2016.

Bij die financiële operatie werd tegen een rente van 9,75 procent 550 miljoen US dollar op de internationale markt opgehaald. Een deel hiervan is gebruikt om een lening van Staatsolie af te lossen. De obligatielening moet in 2026 worden terugbetaald door de Staat.

"De regering heeft geen geld geleend bij BlackRock. Die informatie klopt totaal niet", zegt Hoefdraad, over mededelingen van NDP-fractielid Roché Hopkinson dinsdag in De Nationale Assemblee. Hij wilde van de regering weten hoe de vork in de steel zit.

BlackRock "is een supergrote speler in deze wereld en een strategische belegger. Het bedrijf heeft een beetje gekocht van die bonds van ons, maar er is absoluut geen verband tussen Alcoa, Suriname en BlackRock", stelt de bewindsman.

Hopkinson deelde dinsdag mee dat BlackRock aandelen heeft in zowel Alcoa als in het Finse energiebedrijf Wärtsilä. Er zou mogelijk sprake kunnen zijn van belangenverstrengeling omdat Surinames hoofdonderhandelaar in de Alcoa-kwestie, Dilip Sardjoe, vertegenwoordiger van Wärtsilä is in Suriname. De volksvertegenwoordiger vroeg ook of en zo ja, hoeveel geld Suriname bij BlackRock heeft geleend.

Tijdens een persconferentie woensdag heeft Sardjoe ontkend zakelijke privébelangen te hebben behartigd tijdens de onderhandelingen met Alcoa. Iedereen in de onderhandelingscommissie was "integer", stelde hij. Minister Hoefdraad zegt dat bij het sluiten van leningen met buitenlandse financiers voor een correcte registratie, administratie en legalisatie eerst het Bureau voor de Staatsschuld en de procureur-generaal worden geraadpleegd.

Ook de Rekenkamer van Suriname wordt bij dergelijke zaken betrokken, aldus de bewindsman."Dit zou echt niet iets zijn dat je ergens verborgen gaat houden. Dus het verhaal klopt van geen kant. Ik denk dat iemand hem op het verkeerde been heeft gezet, verkeerd geadviseerd, wat ik heel erg jammer vind", stelt Hoefdraad.

BlackRock heeft aandelen in talrijke beurs-en niet-beursgenoteerde aandelen. Wereldwijd wordt ook geïnvesteerd in beleggingsproducten zoals obligaties. "Het is dus niet te verwonderen dat ze zich ook heeft ingekocht bij de Surinaamse obligatie. Er bestaat echter totaal geen verband tussen Alcoa, BlackRock en Suriname", benadrukt de minister.

"Er is nooit door BlackRock een lening aan Suriname gegeven." Hij voegt eraan toe dat de obligatiemarkt een vrij anonieme business is en dat de koper van obligaties haast nooit bekend is bij de kredietnemer. Ook is er vrijwel nooit contact tussen deze twee partijen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen