Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gebrek aan ruimte

COMMENTAAR: Gebrek aan ruimte

28/08/2019 12:00

COMMENTAAR: Gebrek aan ruimte

 

MINISTER VIJAY CHOTKAN van Openbare Werken, Transport en Communicatie is de eerste minister op dit departement die heeft gezegd wat iedereen al wist: er is te weinig ruimte voor uitbreiding van openbare wegen. Dat is best wel moedig, want indirect geeft hij daarmee toe dat zijn vele voorgangers die keer op keer beweerden dat ze druk bezig waren met het oplossen van de fileproblemen, glashard zaten te liegen. Dat zal hem niet in dank worden afgenomen.

Een kind kan zien dat veel wegen niet kunnen worden verbreed. Deels omdat de bermen vol staan met EBS-masten. Stroomkabels onder de grond leggen, zou de oplossing zijn, maar dat vergt een mega-investering waar geen geld voor is. In andere gevallen is verbreding niet mogelijk, omdat daarvoor eigendomsgrond van naast de weg gevestigde bewoners nodig is. En die zijn veelal niet bereid een stukje perceel af te staan.

Ook dat beseft Chotkan, in tegenstelling tot zijn voorgangers. Die stootten het hoofd bij onder meer de aanleg van een stuk highway achter Paranam waar enthousiast werd begonnen met de nodige werkzaamheden, maar daarover bleken geen afspraken te zijn gemaakt met de plantage-eigenaren.

Ramon Abrahams, de eerste minister op Openbare Werken onder Bouterse, sloeg eveneens een flater toen hij trots in een graafmachine de werkzaamheden startte voor het doortrekken van de bestaande Ringweg tot aan Weg naar Zee. De eigenaren van de gronden waarover de weg zou lopen, wisten van niets en gooiden roet in het eten.

Afgaande op de woorden van Chotkan zal hij zo'n kardinale fout niet maken. Ook weet hij dat fly-overs voor een deel van de oplossing kunnen zorgen. Kort na het aantreden van de regering-Bouterse in 2010 werd dat ook al naar voren gebracht en zouden fly-overs in combinatie met een vierbaans-highway het begin van het einde van het fileleed in Groot-Paramaribo inluiden.

We weten allemaal hoe dat is afgelopen… Officieel is nooit een verklaring gegeven waarom er nooit een schop in de grond is gestoken, want Bouterse is er de man niet naar om toe te geven dat al het geld dat er was over de balk is gesmeten.

Ook nu is er geen geld, getuige Chotkans opmerking: "We moeten de centjes wel hebben". Het mag dus duidelijk zijn dat we nog tot in lengte van jaren te kampen zullen hebben met files in stad en district. Dankzij Chotkan weten we nu ook dat er voorlopig geen minister zal zijn die daar verandering in kan brengen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina