Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Binnenkort hogere boetes voor illegale afvaldumpers

Illegale vuilstorters betalen straks hogere boetes

25/08/2019 00:00 - Cheflin Paulus

Om illegale vuilstorting tegen te gaan overweegt OWT&C om overtreders hogere boetes op te leggen en aan de schandpaal te nagelen.

Om illegale vuilstorting tegen te gaan overweegt OWT&C om overtreders hogere boetes op te leggen en aan de schandpaal te nagelen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Binnenkort worden hogere boetes ingevoerd voor personen die illegaal vuil storten. Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) overweegt zelfs om overtreders aan de schandpaal te nagelen door hun identiteit kenbaar te maken.

OWT&C-voorlichter Neville Pengel zegt dat de milieupolitie vaker mensen vaker beboet. Dit wordt echter niet breed uitgemeten in de media. Recentelijk nog zijn vijf personen op de bon geslingerd, van wie er vier de opgelegde boete hebben betaald. In totaal heeft het ministerie meer dan SRD 2.000 verdiend aan de vier boetes.

Op illegale vuilstort staat een maximale boete van SRD 500. Dat bedrag loopt op wanneer een overtreder niet betaalt. Wie de boete na twee aanmaningen niet betaalt, moet vier maal de oorspronkelijke boete voldoen. Pengel benadrukt dat illegale vuildumpers ook achteraf kunnen worden beboet. Blijkt uit onderzoek dat iemand illegaal vuil heeft gestort, dan krijgt deze persoon een oproep van de politie.

Pengel zegt dat de OWT&C-minister, de milieupolitie en de leiding van het departement in gesprek zijn over verhoging van de boetes en andere maatregelen om illegale vuilstort tegen te gaan. Hij vindt dat de boetes heel snel moeten worden verhoogd. "Ik denk dat men bij die hogere boetes ook meer gaat nadenken voordat ze vuil zullen storten."

Over de publicatie van de gegevens van overtreders zegt hij dat dit nog op beleidsniveau zal worden besproken. "Die afstemming wordt nog gepleegd, maar als men niet wil dat hun gegevens worden gepubliceerd, moet men het strafbaar feit niet plegen."

Op het moment dat de krant de voorlichter sprak, was hij aan de Doekhieweg. Hij stond versteld van de hoeveelheid vuil die kwaadwilligen langs die weg hebben gedumpt. "Het is echt niet mooi. Het lijkt op een vuilstortplaats. Ik kan mij dit onmaatschappelijk gedrag niet voorstellen."

Verschillende districtscommissarissen hebben de samenleving eerder opgeroepen om te stoppen met illegale vuilstortingen. Het dumpen van afval in het openbaar en andere plekken kost de staat volgens het ministerie duizenden SRD's. Dit vuil zorgt ook voor verstopping van afwateringssystemen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina