Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Abop tegen MoU met multinational Alcoa

Abop tegen MoU met multinational Alcoa

24/08/2019 22:21 - Van onze redactie

Abop-parlementariër Marinus Bee.

Abop-parlementariër Marinus Bee. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Abop-parlementariër Marinus Bee heeft vrijdag fel van leer getrokken tijdens de debatten over de conceptwetten Brokopondo-Overeenkomst & Wet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen. Als lid van de commissie van rapporteurs is hij evenals zijn partij tegen de MoU die de staat heeft getekend met multinational Alcoa. “De conceptwetten moeten worden teruggenomen. Wij eisen een andere benadering. Wij willen dat deze zaak met een netwerkbenadering wordt aanpakt. Het staat onomstotelijk vast dat niet alle kennis in huis is om deze kwestie op de juiste manier aan te pakken.”

Bee voerde aan dat zijn partij nimmer waarde heeft gehecht aan de MoU, noch aan de finale concepten die door de regering naar het parlement zijn gestuurd. "Wij zullen de wetten blijven aanvechten. Indien ze hier worden aangenomen zullen we ze ook buiten het parlement onbevreesd blijven aanvechten. Dit reeds getergd volk verdient deze uitverkoop van Suriname niet. Regering, met de conceptovereenkomsten laat u Suralco op een rode loper, na een gouden handdruk, met een vette portemonnee en zonder enige aansprakelijkheid vertrekken. Efu Suralco wani gwe meki a gwe ma no mek a volk pai gi a vertrek en meki den libi na baka san na fu Sranan."

Hij hekelt dat geen enkel voorstel van Abop door de regering is overgenomen en betreurt het dat Suriname niet het beste heeft gehaald uit de onderhandelingen. "Het belang van Suriname wordt verkwanseld. U verknoeit de toekomst van jongere generaties door een triest en ondoordacht beleid. Abop verwerpt de wijze waarop wordt omgegaan met de belangen van het volk in deze hele kwestie. De regering moet tot inkeer komen en de belangen van deze natie vooropstellen."

Bee pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de staat van de dam en bijbehorende infrastructuur. Het voorstel van Abop is dat de kosten voor onderhoud tot de periode van 75 jaar - zoals opgenomen in de Brokopondo-overeenkomst - gestort dienen te worden in een daartoe op te zetten fonds. De partij betwijfelt de rechtsgeldigheid van de schuldvernieuwings- en vrijwaringsovereenkomst zoals voorgesteld door de regering. De staat gaat voorbij aan de sterkere positie van Suriname in de Brokopondo-overeenkomst.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina