Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tekort aan medicijnen in Nickerie

Tekort aan medicijnen in Nickerie

23/08/2019 06:37 - Beta Debidien

Tekort aan medicijnen in Nickerie

Foto: Zavamed.com  

NIEUW-NICKERIE - Er is in Nickerie tekort aan insulinespuiten en de bijbehorende naalden en aan sommige medicijnen waaronder het bloeddrukverlagende Enalapril. Diabetespatiënten krijgen bij de apotheek slechts een derde deel van de voorgeschreven hoeveelheid spuiten en naalden.

Er is een tekort omdat het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) niet altijd de gevraagde hoeveelheid kan leveren. Patiënten in Nickerie wordt door apothekers gevraagd om wegwerpnaalden en -spuiten te ontsmetten en opnieuw te gebruiken. Diabetespatiënten hebben het tekort aan naalden en spuiten onder de aandacht van districtraadslid Hansradj Jagmohansingh gebracht.

Hij heeft het probleem donderdag tijdens een raadsvergadering aangekaart. "In plaats van dertig naalden en spuiten, krijgen ze slechts tien." Hij vindt het erg dat apothekers patiënten adviseren het materiaal na gebruik te wassen en te ontsmetten en in de koelkast te bewaren om het vervolgens nog een keer te gebruiken. "Dat kan niet, want het gaat om wegwerpmateriaal dat na elk gebruik moet worden weggegooid."

Jagmohansingh heeft van patiënten gehoord dat er ook schaarste is aan sommige medicijnen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat minister Antoine Elias van Volksgezondheid meer apotheken wil opzetten in alle ressorten van Nickerie "terwijl hij ze niet kan bevoorraden". Het lid bekritiseerde ook het aantrekken van "zoveel artsen uit het buitenland".

Hij plaatst vraagtekens bij het besluit dat patiënten die naar het lab worden verwezen hun verwijsbrief eerst zelf moeten kopiëren om vervolgens het origineel en de kopie bij het laboratorium af te geven. Het districtsraadslid wijst ook op de soms maandenlange wachttijd voor radiologisch onderzoek omdat de specialisten slechts één keer per maand poli houden in Nickerie. "En dan praten wij over een modern ziekenhuis met alle specialismen", zegt hij met een sarcastische ondertoon.

Rakya Abdul, hoofd-assistant van de overheidsapotheken in Nickerie legt de verantwoordelijkheid voor het tekort aan materiaal en medicamenten bij de leverancier. "Wij hebben heel weinig insulinespuiten en -naalden en zijn hiervoor afhankelijk van het BGVS."

Ze bevestigt dat patiënten gevraagd wordt het materiaal te ontsmetten en twee keer te gebruiken en zegt dat de arts hiervan op de hoogte is. "Maar het hangt geheel van de patiënten af of ze dat willen doen." Over het medicijntekort zegt Abdul dat dit kan worden opgevangen, omdat er alternatieven zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina