Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Teken aan de wand

COMMENTAAR: Teken aan de wand

23/08/2019 12:00

COMMENTAAR: Teken aan de wand

 

KREDIETBEOORDELAAR FITCH RATINGS heeft de economische vooruitzichten voor Suriname van ‘stabiel’ bijgesteld naar ‘negatief.’ Het grote tekort op de overheidsbegroting en de voortdurende behoefte aan financiering zijn de belangrijkste redenen hiervoor. Er wordt te veel uitgegeven en er komt te weinig binnen, waardoor het begrotingstekort dit jaar en in 2020 veel te hoog is. En met de verkiezingen voor de deur zullen de overheidsuitgaven alleen maar toenemen, zo verwacht Fitch. In de afgelopen jaren is het percentage van de begroting dat moet worden gereserveerd voor rentebetalingen gestegen van 4,1 naar 17,4 procent. Dat is een zorgelijke ontwikkeling waartegen lokale deskundigen al jaren hebben gewaarschuwd.

De beoordeling van Fitch is een teken aan de wand dat het met de financiële huishouding van de overheid niet de goede kant opgaat. De governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, maakt zich echter geen zorgen. Volgens hem is er niet zoveel aan de hand en moet er alleen een inhaalslag gemaakt worden om de inkomsten van de Staat te vergroten. Daar wordt echter al jaren over gesproken, maar los van wat ad-hocmaatregelen - zoals de invoering van de Rij- en Voertuigenbelasting - is hier weinig van terechtgekomen.

Van Trikt zegt niet hoe die inkomsten vergroot zullen worden. Misschien wordt stilletjes gehoopt dat op zeer korte termijn eindelijk sprake zal zijn van de al jaren in het vooruitzicht gestelde 'oliebonanza'. Maar ook al zouden binnenkort offshore enorme olievoorraden worden gevonden, dan duurt het nog zeker drie tot vijf jaar voordat het geld daaruit binnenstroomt. Dus dat biedt geen soelaas voor de financiële strubbelingen die ons in de nabije toekomst te wachten staan.

Het ministerie van Financiën slaat zich in een reactie op de borst omdat Fitch herbevestigd heeft dat de Surinaamse economie uit de diepe crisis is geklommen, de extreme inflatie een halt is toegeroepen en de economie op jaarbasis met zo'n drie procent groeit. Dat is allemaal mooi en aardig maar het zou ook van fatsoen en eerlijkheid getuigen als wordt uitgelegd hoe men de zorgpunten van Fitch over de enorme rentebedragen die wij de komende jaren moeten betalen, het hoofd denkt te bieden.

De nieuwe rating is ongetwijfeld koren op de molen van de oppositie. Die zal daar tijdens de verkiezingscampagne zeker gretig gebruik van maken en van de daken schreeuwen dat het beleid van de regering faalt. Het zou haar sieren als zij een oplossing aandraagt om de financiële situatie te verbeteren. Want dat heeft ze tot op heden niet gedaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina