Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Graanoogst imponeert met 'Minds Pictures'

Kishan Graanoogst imponeert met 'Minds Pictures'

22/08/2019 15:17 - Audry Wajwakana

Bezoekers staan lang voor de kunstwerken van Kishan Graanoogst om hetgeen wat ze zien goed tot zich te nemen.

Bezoekers staan lang voor de kunstwerken van Kishan Graanoogst om hetgeen wat ze zien goed tot zich te nemen. Foto: Jason Leysner  

CULTUUR - Beeldende kunst is er in vele vormen, maar wat de zeventienjarige Kishan Graanoogst doet is wel heel bijzonder. Hij maakt namelijk tekeningen op papier met potlood en een fineliner. De werken zien er zo gedetailleerd uit dat menige bezoeker zich afvraagt of hij geen grafisch ontwerper is.

In de meeste van zijn werken lijkt hij terecht te zijn gekomen in een fantasiewereld. Een wereld waar hij zegt zich heel prettig in te voelen. "Ik leef kunst, ik ben kunst en ik doe kunst." In het Lalla Rookh-gebouw is dinsdagavond zijn eerste solotentoonstelling geopend. Bezoekers waren erg onder de indruk van zijn werken. Hij was duidelijk een beetje nerveus.

Wroko bakru

"Het is iets nieuws voor mij en de eerste keer dat ik mijn werken tentoonstel in het groot. Normaal gesproken zijn er geen jongeren die een solo-expo hebben", zegt hij lachend. De inspiratie voor zijn creaties komt voort uit dromen die hij krijgt of beelden van klassieke grootmeesters, de natuur, anatomie en architectuur. Graanoogst was van jongs af continu bezig met kunst.

Zijn vader Lloyd vertelde enkele anekdotes over zijn kunstzinnige zoon. Zoals toen Kishan ongeveer vier jaar oud was en het gezin pas naar een nieuw huis verhuisde en hij in een emmer groene verf sprong om vervolgens als een groene smurf met een triomfantelijk gezicht tevoorschijn te komen.

"Een ander voorbeeld is toen zijn moeder een badje met neembladeren maakte in de badkamer. Die bladeren nam hij om er op de badkamertegels figuren mee te maken. Aan de manier waarop hij zich uitte, zagen we dat we een bijzondere zoon hebben. Als het om tekenen, bouwen, knutselen of creëren gaat, is Kishan een echte wroko bakru", zegt zijn vader.

Om zijn talent richting te geven, besloten zijn ouders hem op zijn tiende bij de Nola Hatterman Art Academy in te schrijven, waar hij drie jaar lessen volgde. Kunstenares Stanny Handigman begeleidde hem in de technieken en regels van de kunst.

Ideeën en fantasieën

Zijn leerpad vervolgde hij in 2015 bij kunstenaar Anand Binda die toen al erg onder de indruk was van de enorme productiviteit en energie van de jonge Graanoogst. Het was Binda die hem overtuigde om de solo-expositie te houden. De meeste tentoongestelde werken heeft Graanoogst onder supervisie van zijn leraar gemaakt. 

Binda is onder de indruk van de energie van zijn ijverige leerling, die maar maximaal twee uren per week bij hem doorbracht. "In de veertig jaar dat ik les geef, heb ik nog nooit zo een student gehad. Er zijn leerlingen die op les komen, maar nog niet weten wat ze gaan doen, maar Kishan is altijd voorbereid en had ideeën en fantasieën die hij op papier tot uiting moest brengen." 

De tekeningen van zijn leerling doen Binda denken aan het rijk Atlantis, dat in de literatuur wordt beschreven als een mythisch eilandenrijk, dat honderden jaren vóór Christus tot bloei kwam en op mysterieuze wijze is vergaan. 

Wetenschap en spiritualiteit

De solo-expositie is als ondersteuning voor zijn carrière. Hij wil namelijk volgend jaar na het afronden van de middelbare school in Nederland kunstarchitectuur studeren. Hij schakelt dit jaar over van vwo naar havo om te kunnen deelnemen aan het examen. 

Dat hij een toekomstige kunstarchitect is, is vooral te zien aan de tekening 'Home'. Binda: "Hij heeft duidelijk goed nagedacht over de constructie van het gebouw. Hij tekent niet in het wilde weg, maar maakt eerst een plattegrond van de indeling van het gebouw. Die jongen is gewoon een architect." 

In de werken laat de jonge kunstenaar volgens zijn goeroe een stuk wetenschap zien in combinatie met spiritualiteit. "Deze combinatie is zich tegenwoordig in Europa aan het ontwikkelen. Mensen die kunstminded zijn als Kishan leggen een verbinding tussen wetenschap en spiritualiteit." 

Graanoogst heeft uit zijn grote collectie 37 kunstwerken geselecteerd. Eén daarvan moet een harnas voorstellen, een lichaamsbescherming die tijdens de Middeleeuwen werd gebruikt. In plaats van metaal heeft hij gedroogde peulenschillen gebruikt. De hoofdbescherming heeft hij uit klei vervaardigd. Het werk is van materiaal uit de natuur gemaakt. 

Bij de meeste kunstwerken staan geen prijzen. "Ik heb met mijn werken een soort binding. Als ik nog geen afstand van ze kan doen, verkoop ik ze niet", zegt de jonge kunstenaar daarover. De tentoonstelling duurt tot donderdagavond. 

Voor de artiest is het niet de eerste keer dat hij zijn werken tentoonstelt. In 2016 deed hij mee aan een groepsexpositie in verband met de herdenking van Hindostaanse immigratie.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina