Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Journalisten moeten meer op social media’

‘Journalisten moeten zichtbaarder worden op social media’

22/08/2019 17:53 - Merredith Bruce

Jean-luc van Charante, social media-expert, vindt het belangrijk dat journalisten de nieuwste trends volgen.

Jean-luc van Charante, social media-expert, vindt het belangrijk dat journalisten de nieuwste trends volgen. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Van socialmedia-expert Jean-luc van Charante mogen journalisten zich meer profileren op social media dan nu het geval is. “Ik vind dat er journalisten zijn die heel hard aan de weg timmeren om ervoor te zorgen dat ze zichtbaar zijn op social media, maar er kan nog meer gedaan worden”, zegt hij tegen de Ware Tijd.

Hij trad vrijdag op als inleider bij de workshop 'De invloed van social media op de schrijvende journalist' voor studenten journalistiek aan de Academie voor Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO). Hij deelde daarbij informatie waarmee hij het publiek eigenlijk aan het denken wilde zetten over de impact die social media hebben op de journalistiek en hoe de journalist deze digitale platformen nuttig kan gebruiken.

Van Charante is ervan overtuigd dat hoe meer positief en inhoudelijk kwalitatief nieuws er online wordt verspreid, hoe minder zichtbaar het negatieve wordt gemaakt. Journalisten zouden hierin een belangrijke rol kunnen vervullen. Met het negatieve verwijst hij naar onder meer seksfilmpjes en nepnieuws.

"Wat er op sociale media verschijnt, is het eerste wat de samenleving ziet. Men heeft soms zelfs meer interesse in wat online beschikbaar is en minder goed dan iets wat kwalitatief goed is, maar online niet beschikbaar."

Uit statistieken die hij heeft gedeeld, blijkt dat van de ongeveer 570.000 inwoners van Suriname 350.000 actief zijn op internet en social media. Facebook telt nu meer dan driehonderdduizend geregistreerde accounts in het land.

Van Charante zegt dat verslaggeefster Gail Eijk, entertainer Don Gill en artiest Enver Panka samen meer dan driehonderdduizend volgers hebben op Facebook. Hiermee wil hij aantonen hoeveel mensen bereikt kunnen worden via deze fora. "Wat is de grootste krantoplage? Tussen 35.000 en 40.000?" zei hij retorisch en schouderophalend.

Het is volgens de socialmedia-expert ook belangrijk dat journalisten op de hoogte zijn van de nieuwste trends op social media en dat zij daarvan gebruikmaken om zichtbaarder te worden. Hij gaf de opkomende journalisten als tip mee om hun publicaties zoveel mogelijk online te plaatsen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina